Lista witamin, których naprawdę potrzebujesz. Zapomnij o reszcie

Wszyscy wiedzą, że witaminy są potrzebne dla zdrowia ludzkiego ciała.

Niektórzy przyjmują je w postaci tabletek, a niektórzy próbują zaspokajac zapotrzebowanie jedząc więcej warzyw i owoców.

Ponadto większość osób bez wykształcenia medycznego tak naprawdę nie wiele wie o witaminach i ich źródła.

Postanowiliśmy uzupełnić te braki skomplilowaną dawką wiedzy o witaminach, o ich właściwościach i źródłach pochodzenia.

Witaminy są konwencjonalnie oznaczane literami alfabetu łacińskiego: A, B, C, D, E, H, K itp. D. Niektóre z nich nie są oddzielnymi substancjami, ale złożonymi.

Więc nie zdziw się, jeśli znajdziesz wzmiankę o witaminach, powiedzmy M lub U: chociaż w obecnej klasykacji chemicznej substancje te są nazywane „witaminopodobnymi” i w rzeczywistości nie należą do witamin, a przestarzała nomenklatura jest dość szeroko stosowana przez lekarzy i farmaceutów.

Witamina A.

Zależy od niej: skóra, włosy, paznokcie, wzrok, kości.

Źródła: marchew, cytrusy, twardy ser, ser domowy, mleko, jajka, ryby, natka pietruszki, szpinak, wątroba.

Niszczy ją: wysoka temperatura, długotrwałe przechowywanie.

Dzienna norma: 200 g marchwi.

Witamina B1.

Niezbedna do prawidłowego funkcjonowania: mózgu, układu trawienia, mięśni, serca, zdrowego snu.

Źródła: drożdże, wieprzowina, orzechy, owies, gryka, proso, rośliny strączkowe.

Jest niszczona przez: długie gotowanie, marynowanie, picie kawy podczas jedzenia.

Dzienna stawka: 150 g wieprzowiny.

Witamina B2.

Potrzebna do: odnowy komórek, widzenia, mięśni.

Źródła: mleko, migdały, jajka, grzyby, kasza gryczana, domowy ser, drożdże, mięso.

Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.

Dzienna norma: 250 ml mleka.

Witamina B3.

Zależy od niej: trawienie, skóra, układ nerwowy.

Źródła: wątroba, kurczak, wołowina, ryba, płatki zbożowe, orzeszki ziemne, rośliny strączkowe.

Jest niszczona przez: wysokie temperatury.

Dzienna stawka: 150 g wątroby.

Witamina B5.

Zależy od niej: dobra pamięć, nastrój, powrót do zdrowia po chorobie, naczynia krwionośne, serce.

Źródła: mięso, kurczak, żółtko, nabiał, kawior, rośliny strączkowe, orzechy, drożdże, płatki owsiane, kasza gryczana, ryż, brokuły.

Niszczona przez: pomowne zamrażanie.

Dzienna norma: 100 g kurczaka.

Witamina B6.

Potrzebna do: odnowy ciała, budowy naczyń krwionośnych, układu nerwowego.

Źródła: zboża, warzywa, kapusta, banany, orzechy włoskie, otręby pszenne, łosoś, mięso.

Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.

Dzienna stawka: 200 g płatków zbożowych.

Witamina B7.

Zależy to niej: wzrost komórek, produkcja kwasów tłuszczowych.

Źródła: orzeszki ziemne, warzywa, żółtko jaja, wątroba.

Jest niszczony przez: długą ekspozycję na światło.

Dzienna stawka: 100 g orzeszków ziemnych.

Witamina B9.

Niezbędna do: odnowy i wzrostu komórek.

Źródła: awokado, buraki, szpinak, wątroba, szparagi, drożdże, brukselka.

Niszczy ją: długa ekspozycja na światło.

Dzienna stawka: 150 g wątroby.

Witamina B12.

To zależy od niej: waga, odporność, pamięć, trawienie.

Źródła: soja, chmiel, szpinak, jarmuż, ostrygi, ryby, mleko, domowy ser, żółtko, mięso.

Niszczy ją: długa ekspozycja na światło i wysokie temperatury.

Dzienna norma: 85 g wołowiny.

Witamina C.

Zależą od niej: skóra, odporność, nastrój, włosy, paznokcie.

Źródła: koperek, cytrusy, dzika róża, rokitnik, czerwone owoce, kalaor, groszek, fasola, rzodkiewka, kiwi, szparagi.

Niszczy ją: gotowanie.

Dzienna stawka: 1 pomarańcza.

Witamina D.

Zależą od niej: kości, krzepnięcie krwi, odporność, wydalanie toksyn, nastrój, serce, naczynia krwionośne, wzrok.

Źródła: ser, masło, żółtko, ryby, owoce morza, ziemniaki, oleje roślinne, wołowina.

Niszczona przez: gotowanie w środowisku alkalicznym.

Dzienna stawka: 100 g sera.

Witamina E.

Zależą od niej: regeneracja organizmu, układ rozrodczy, nastrój, odporność.

Źródła: mięso, olej roślinny, słonecznik, kukurydza, dynia, oliwki, masło, orzechy, produkty mleczne, wątroba.

Niszczy ją: długotrwałe przechowywanie.

Dzienna stawka: 150 g orzechów.

Witamina K.

Zależy to niej: gojenie ran, krzepnięcie krwi, wytwarzanie protrombiny we krwi.

Źródła: szpinak, pokrzywa, dzika róża, kapusta (biała, kalaor, czerwona), marchew, pomidory, truskawki, zielona herbata, jarmuż morski.

Jest zniszczona przez: długą ekspozycję na światło i długie gotowanie.

Dzienna stawka: 200 g szpinaku lub brokułów.

Podziel się tą cenną wiedzą ze znajomymi i rodziną!

Źródło i miniatura wpisu: lifter.com

Rady znanego chirurga dotyczące bólu pleców – przestrzegaj ich, zanim będzie za późno

Geranium anginka, czyli pelargonia pachnąca, to roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych