Lekarze przyznają, tarczycę leczą nie leki, ale sposób odżywiania

Dotąd lekarze endokrynolodzy starali się leczyć tarczycę lekami, ale coraz więcej badań i dociekań samych pacjentów skłania coraz większa ich liczbę, do przeniesienia ciężaru leczenia na zmianę sposobu odżywiania.

Dotąd dieta kluczem do zdrowia tarczycy nigdy nie była.

Badania jednoznacznie wykazały, że najbardziej negatywnie oddziałujacym na funkcjonowanie gruczołu tarczycy jest gluten.

Podstawą diety leczniczej jest więc już na wstępie wyeliminowanie wszelkich produktów zbożowych pieczywa, makaronów, ciast itd. Kolejnym składnikiem tarczycowej diety eliminacyjnej jest cukier, który zaburza funkcjonowanie tarczycy. Badania wykazały, że nawet jeśli wszystkie objawy nie ustąpią, dieta eliminacyjna we wszystkich przypadkach hamuje rozwój choroby.

Zmianie powinny podlegać także inne nawyki żywieniowe. Na przykład rzepak, który także rozregulowuje pracę narządu. Olej rzepakowy bezwzględnie zastępujemy innymi olejami roślinnymi, masłem, a nawet smalcem, o ile jest domowy.

Wśród specjalistów dobrą opinią o skuteczności cieszy się specyfik rosyjskiego bioterapeuty Michała Tombaka.

Sporządził on przepis na nalewkę z pestek jabłek, która ma bardzo silne właściwości oczyszczające tarczycę.

Oto przepis na nalewkę:

Potrzebne będzie 40 pestek z jabłek, 100 ml spirytusu i szklana butelka.

Pestki należy dokładnie rozgnieść, wsypać do butelki i zalać spirytusem. Butelkę należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni.

Jak zażywać?

Raz dziennie do szklanki napełnionej do połowy wodą wkropić siedem kropli nalewki i wypić na 15 minut przed posiłkiem.

Podziel sie tymi radami ze znajomymi, może wśród nich jest ktoś kto cierpi na choroby tarczycy!