Kwiaciarka mi poradziła taką odżywkę: zakwitła mi orchidea, skrzydłokwiat i kaktus bożonarodzeniowy

Kilka tygodni temu znajomy – właściciel kwiaciarni – poradził mi, jak dobrze odżywiać rośliny doniczkowe.

Zwłaszcza teraz, gdy to trudny okres dla roślin.

Takie odżywianie nic nie kosztuje a nawet te rośliny, o których myślałeś, ze są stracone ożyją i będą cieszyć oczy.

Zacząłem podlewać na początku roku, wystarczyły dwie dawki i zakwitły orchidea, skrzydłokwiat i bożonarodzeniowy kaktus.

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, więc na pewno nie brakuje ich w gospodarstwie domowym.

Być może jednak nie wiesz, że skórka tego smacznego owocu może być również niezwykle przydatna. Większość roślin doniczkowych uwielbia nawozy, które są bardzo łatwe do przygotowania.

Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i innych minerałów, skórki bananów są idealnym kandydatem na wysokiej jakości nawóz dla roślin doniczkowych. Możesz ich używać na dwa sposoby.

Możesz pozwolić im całkowicie wyschnąć, zmiażdżyć je i zakopać w ziemi w pobliżu korzeni podczas przesadzania.

Innym sposobem jest wlanie 1 litra wody na świeżą skórkę banana i pozostawienie do zaparzenia na 24 godziny.

Następnie po prostu podlewasz kwiaty tak przygotowanym płynem. Przez cały rok możesz podlewać tak za każdym razem, a zimą co drugie podlewanie.

Tak odżywione rośliny rosną szybciej, a nawet mogą zacząć kwitnąć wcześniej.

Możesz użyć tego nawozu do kaktusa bożonarodzeniowego, orchidei i innych, a także doskonale nadaje się do pelargonii. Jednak ich nie nawozimy ich zimą i czekamy do wiosny.

WSKAZÓWKA: Aby usunąć kurz i osiadły brud z roślin doniczkowych oraz dodać połysk liściom, wypoleruj je skórką od banana. Ta wskazówka jest szczególnie przydatna w przypadku roślin z liśćmi grubymi tzw. woskowanymi, takimi jak figowiec.

Inne zastosowania skórki od banana w domu

Zmiękcza mięso

Jeśli chcesz, aby świąteczny niedzielny obiad był naprawdę pyszny, użyj tej prostej sztuczki. Ułóż dojrzałe skórki banana na dnie brytfanny pod mięsem, które ma być upieczone. Skórka zapobiega wysychaniu mięsa, zmiękcza je, a mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

Poleruje buty

Nie masz pod ręką kremu lub pasty do butów możesz użyć wewnętrznej strony skórki od banana. Wszystko, co musisz zrobić, to wetrzeć ją w skórzane buty i na koniec wypolerować szmatką. Buty znów będą czyste i pięknie błyszczące.

Nabłyszcza srebro

Kwasy owocowe zawarte w skórce banana są idealnym środkiem do polerowania wyblakłej srebrnej biżuterii. Aby przywrócić jej naturalny połysk, wystarczy przetrzeć je kawałkiem skórki banana, a następnie wypolerować do czysta szmatką.

Możesz również zmieszać skórkę w gładką zawiesinę, dodać trochę wody, aby uzyskać gęstą konsystencję i łatwo wypolerować srebro szmatką.

Pozbywa się brodawek

Czy wypróbowałeś wszystkie środki na nieprzyjemne brodawki i nadal nic nie działa? Daj szansę skórce od banana! Każdej nocy przed snem przykryj brodawkę kawałkiem skórki, przymocuj plastrem i pozostaw na noc.

Powtarzaj to przez cały tydzień, a Twój problem przejdzie do przeszłości.

Usuwa mszyce

Mszyce nie znoszą zapachu rozkładających się bananów. Jeśli więc chcesz się ich pozbyć, zakop skórkę banana w ziemi obok porażonych roślin. Ponadto wapń, magnez i inne pierwiastki śladowe, korzystnie wpływają na odżywianie roślin.

Łagodzi podrażnioną skórę

Wnętrze skórki od banana jest idealnym lekarstwem na swędzenie, czy to spowodowane ukąszeniem owada, użądleniem czy innym podrażnieniem skóry. Po prostu przetrzyj dotknięty obszar wewnętrzną stroną skórki.

Znane są również pozytywne skutki stosowania skórki bananowej w walce z trądzikiem, hemoroidami i innymi chorobami skóry.

Odmładza skórę

Raz na kilka dni masuj twarz kawałkiem skórki od banana. Kwasy owocowe zawarte w skórze pomogą usunąć martwe komórki naskórka ze skóry.

Minerały, witaminy i przeciwutleniacze zrewitalizują Twoją skórę, która stanie się gładszą, zdrowszą i bardziej promienną.

Źródło i Fotografie: youtube.com

Jak używać jajek, aby złagodzić stany zapalne i ból kolan – potężny środek ludowy!

Nie smażę już kawałków kurczaka, robię je w następujący sposób: Najlepsze mięso z czosnkiem i sosem śmietanowym!