Do kubka wlała sos pomidorowy i ułożyła makaron, dodała ser i zapiekła, efekt – genialny!

Dania makaronowe zapiekane nie jest łatwo ładnie podać na talerzu. To danie wygląda jak z najlepszej restauracji, a jest naprawdę proste do przygotowania.

W dodatku wystarczy kilka łatwo dostępnych składników.

Składniki:

● sos pomidorowy
● 1/3 szklanki mozzarelli startej na tarce
● bazylia
● 20 dag ugotowanego al dente makaronu rigatoni
● łyżeczka parmezanu

Jak zrobić?

Na dno kubka nałóż trochę sosu pomidorowego i odrobinę mozarelli.

Dodaj bazylię i resztę mozarelli wszystko zalej sosem.

Na tym ułóż makaronowe rurki w sposób pokazany na zdjęciu.

Makaron musi być ułożony ciasno, by potem danie miało ładny kształt i się nie rozpadło.

Na makaron polej jeszcze sos i posyp parmezanem.

Piecz w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika umieść kubek do góry dnem. Przełóż na talerz zanim ser stwardnieje i voila.

Smacznego!

„Blok kryzysowy” to przysmak PRL-u. Pamiętacie? Przypominamy przepis.

Umieścił kostkę mydła w mikrofalówce. 2 minuty później otwiera drzwi i nie wierzy w to co widzi!