Kto ma je w ogrodzie, nie musi martwić się wysokim ciśnieniem krwi, żylakami czy alergiami

Kochamy winorośl za pyszne, słodkie grona, ale nie każdy wie, że są one ważną częścią diety Greków, Włochów, Francuzów czy Albańczyków.

Te narody dobrze wiedzą jak wiele korzyści z nich płynie, a można z nich korzystać nawet po zerwaniu ostatnich owoców.

Liście winorośli to cud natury

Są pełne witamin (A, C, witamina B) oraz cennych minerałów, zwłaszcza potasu, błonnika, kwasu foliowego i wielu przeciwutleniaczy.

Dzięki szczególnej kombinacji składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy wykazują działanie antynowotworowe.

Pobudzają krążenie krwi, obniżają ciśnienie i dbają o elastyczność naczyń krwionośnych.

Wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Zawierają cenny resweratol, który ma działanie przeciwstarzeniowe, znajduje się w owocach i w liściach.

Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii – mają silne działanie moczopędne, a także łagodne działanie przeczyszczające. Pomagają oczyścić nerki, jelita i pęcherz.

Leczą żyły i są balsamem na obolałe stopy:

Liście winorośli leczą żylaki – doskonałe są okłady z liści winorośli, które pomagają przy problemie zmęczonych i obolałych stóp.

Liście winorośli od dawna są używane jako naturalny środek na zaparcia i trawienie.

Liście winogron sprzyjają także zdrowiu nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Jak stosować?

Są doskonałym składnikiem posiłków – latem smakują podobnie jak szpinak i mogą go zastąpić.

Starsze liście są używane podobnie jak nasza kapusta – można w nie zawijać mięso, ryż lub mięso z ryżem jak nasze gołąbki.

Smakują dobrze w gulaszu, jako dodatek do sałatek czy kanapek.

A nawet można używać ich do pikli. Liście winogron dają ogórkom i pomidorom niezwykły smak pikantności z kwaśnością.

Zastosowania lecznicze

Bardzo smaczna i zdrowa jest herbata z suszonych liści, ale bardzo popularne są też okłady.

Przygotowuje się w taki sam sposób jak okłady z kapusty, trzeba je dokładnie umyć.

Lekko się je rozbija aby przerwać żyłki i wypuściły soki i nakłada się na żylaki.

Herbata z suszonych liści pomoże przy grypie i przeziębieniach. 2 łyżeczki zalać 2 ml wrzącej wody i zaparzać przez 4 minuty.

Regularne picie herbaty z liści winorośli zapobiega poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, nadciśnienie, pobudza pracę jelit, a także chroni wątrobę. Pamiętaj, aby wypijać herbatkę codziennie w sezonie grypowym. Wzmocni odporność i nie poddasz się chorobie.

Wywary z liści winorośli mają również korzystny wpływ na choroby skóry – zmniejszają podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie.

Liście są często dodawane do kąpieli, aby pomóc w walce z zapaleniami skóry różnego pochodzenia.

W przypadku bólu kolan użyj opatrunku z liści winogron.

Około 30 liści zagotować w 500 ml wody i pozostawić do zaparzenia na 15 minut pod przykryciem. W wywar namaczamy szmatkę, kładziemy na niej liście, zawijamy i przytrzymujemy jeszcze gorący kompres na kolanie.

Przykryj folią i bandażem ciepłym ręcznikiem. Pozostaw na noc i powtórz w razie potrzeby.

Liście winorośli doskonale nadają się również na dżemy, nadają im doskonały smak.

Źródło: dobrenoviny.sk, Le ricette di Kikkalove you tube Miniatura wpisu: freepik.com

Neurolog i kręgarz poleca 5 najlepszych ćwiczeń na ból pleców

Organizm sam Ci powie jakich witamin mu brakuje