Bułgarski Kozunak ze starego zeszytu babci – zawsze wychodzi puszysty i pyszny

Rodzina mojej babci pochodzi z Bułgarii i choć babcia byla w tym kraju zaledwie kilka razy, to od zawsze w naszym domu jadało się kozunak, specjalny słodki chleb na zakwasie, tradycyjny w Rumunii, Bułgarii i Serbii.

Bogaty w jajka, mleko i masło. Jest zwykle przygotowywany na na każde większe święto ( Boże Narodzenie , Wielkanoc , Nowy Rok, Pięćdziesiątnica ).

Babcia zawsze piekła go z tego samego przepisu przywiezionego od rodziny z Bułgarii. Nie sądziłam, że jeszcze kiedykolwiek uda mi się zjeść ten nasz rodzinny przysmak, ale odnalazlam zeszyt babci i wypróbowałam. Wyszedł dokładnie taki jak jej. Pomyślałam więc, że warto się nim podzielić. Spokojnie moga zabrać się za niego nawet Ci, którzy nie znają tradycyjnego smaku kozunaka, który trochę przypomina polską chałkę.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na kozunak

• 1 kg białej mąki
• 8 żółtek o temperaturze pokojowej
• 50 g drożdży
• 500 ml mleka

• 1 małe jajko, wymieszane z 4-5 łyżkami mleka, do posmarowania

• 200 g masła + 30 g do natłuszczenia blachy
• esencja rumowo-waniliowa
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki skórki cytryny i pomarańczy
• 300 g cukru
• 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

• 250 g prażonych orzechów włoskich, mielonych
• 8 ubitych na sztywną pianę białek
• esencja rumowa
• 3 łyżki kakao
• 300 g cukru

Jak przygotować ciasto kozunak:

W filiżance ciepłego mleka rozprowadź 3 łyżki mąki.

Po ostygnięciu dodaj drożdże i łyżkę cukru.

Wymieszaj, a następnie pozwól wyrosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

W głębokiej misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj sól, olej, esencje, skórkę cytryny i pomarańczy oraz 100 g roztopionego masła. Dodaj ciepłe mleko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i dobrze ugniataj, aż ciasto zacznie schodzić z rąk. Na koniec dodaj pozostałe 100 g roztopionego masła.

Ciasto zaginaj, aby je napowietrzyć, aż całe masło się połączy. Przykryj naczynie ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 50-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Ubij białka jaj.

Dodaj cukier i miksuj na sztywno. Na koniec dodaj kakao, rum i esencję z orzecha włoskiego.

Ujednorodnij i odstaw.

Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie,podziel je na cztery równe części.

Na blacie nasmarowanym odrobiną oleju rozłóż rękoma arkusz ciasta odpowiedni do długości blachy do ciasta.

Na jednym końcu, wzdłuż długości, rozciągnij nadzienie, a następnie zwiń.

To samo zrób z drugim kawalkiem, a nastepnie oba rulony ciasta z nadzieniem zapleć o siebie.

Weż foremki lub blaszki, wysmaruj masłem i wyłóż na nie ciasto. Nasmaruj wierzch mlekiem z jajkiem.

Posyp cukrem i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.

W międzyczasie przygotuj tak samo pozostałe ciasta. Kiedy ponownie podwoją swoją objętość, piecz przez 45-50 minut, po czym nakłuj wykałaczką, aby sprawdzić, czy są upieczone. Na wierzchu można posypać makiem, sezamem lub migdałami.

Wyjmij, ostudź i zajadaj. Pyszności.

Puszyste i delikatne!

UWAGA: nie wyrabiaj z zimną mąką. Mąka i inne składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Źródło i fotografie: fabricatinromania.info, youtube.com

Cytryna prof. Pieniążka, to nie tylko doskonała przyprawa, ma też mocne działanie lecznicze

Torcik z cukinii – Tylko witaminy. W 20 minut bez jajek, masła, mąki i sody