Umownie nazwiemy je kotletami, choć ani kształtem, ani sposobem obróbki termicznej kotletów nie przypominają.
Kiedy pierwszy raz je ugotowałam, nie spodziewałam się, że mimo prostoty przepisu okażą się tak pysznym i ekonomicznym daniem.
Są bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe, ponieważ nie wymagają smażenia w tłuszczu. Uwielbiamy je z kwaśną śmietaną. Mogą być spożywane jako dodatek lub jako samodzielne danie. Nawet dzieci je kochają.
Potrzebne składniki:
- Kapusta – 600 g
- Woda – 50 ml
- Płatki owsiane – 4 łyżki (30g)
- Mleko – 150 ml
- Masło – 30-50 g
- Jajka – 3 szt
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny – do smaku
- Foremki do pieczenia babeczek
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę pokroić. Na patelni podgrzać masło, wrzucić kapustę i podlać wodą.
Gotować przez 10 minut na średnim ogniu mieszając, aż płyn odparuje.
Gdy tylko kapusta zacznie nabierać złotego koloru, dodać płatki owsiane, mleko, sól i pieprz do smaku.
Wymieszać przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia i przestudzić. Wbić do masy 3 jajka i wymieszać.
Foremki do pieczenia babeczek wysmarować olejem i wypełnić masą kapustną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Gdy pojawi się apetyczna złota skórka, kotlety są gotowe, podawać na gorąco.