Nigdy nie jadłeś takich kotletów z kapusty! Zdrowsze, tańsze i smaczniejsze niż mięsne

Umownie nazwiemy je kotletami, choć ani kształtem, ani sposobem obróbki termicznej kotletów nie przypominają.

Kiedy pierwszy raz je ugotowałam, nie spodziewałam się, że mimo prostoty przepisu okażą się tak pysznym i ekonomicznym daniem.

Są bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe, ponieważ nie wymagają smażenia w tłuszczu. Uwielbiamy je z kwaśną śmietaną. Mogą być spożywane jako dodatek lub jako samodzielne danie. Nawet dzieci je kochają.

Potrzebne składniki:

  • Kapusta – 600 g
  • Woda – 50 ml
  • Płatki owsiane – 4 łyżki (30g)
  • Mleko – 150 ml
  • Masło – 30-50 g
  • Jajka – 3 szt
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny – do smaku
  • Foremki do pieczenia babeczek

Przygotowanie krok po kroku:

Kapustę pokroić. Na patelni podgrzać masło, wrzucić kapustę i podlać wodą.

Gotować przez 10 minut na średnim ogniu mieszając, aż płyn odparuje.

Gdy tylko kapusta zacznie nabierać złotego koloru, dodać płatki owsiane, mleko, sól i pieprz do smaku.

Wymieszać przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając, aby nic się nie przypaliło.

Zdjąć z ognia i przestudzić. Wbić do masy 3 jajka i wymieszać.

Foremki do pieczenia babeczek wysmarować olejem i wypełnić masą kapustną.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Gdy pojawi się apetyczna złota skórka, kotlety są gotowe, podawać na gorąco.

Źródło i Fotografie: Kalnina Natalya/youtube, zhyttia.com.ua

Wysiewanie rzodkiewek jesienią przed zimą: kiedy i jak wysiewać

Najbardziej ekonomiczna i efektywna opcja pielęgnacji ogrodu późną jesienią