Niedawno nauczyłem się kroić cebulę w cienkie paski bez użycia noża czy nawet deski do krojenia.
Cebula to jeden z najczęściej używanych składników. To podstawa wielu potraw i dlatego nauka krojenia cebuli jest pierwszą rzeczą do zdobycia.
Ta umiejętność pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
Sposób krojenia cebuli ma także duże znaczenie w smaku potrawy. W niektórych sytuacjach będziemy potrzebować grubych krążków, a w innych cebulki posiekanej.
Niekiedy jednak smak cebuli ma być subtelny i delikatny. W burgerach, na kanapkach czy w sałatkach cebulka powinna być cieniutka i nie dominować smaku potrawy, a delikatnie ją wyostrzać.
Jednak krojenie w cienkie piórka jest chyba najtrudniejsze. Ale poznałem sposób naprawdę łatwy.
Ten trik zobaczyłem u koleżanki, robiła to z taką łatwością, a cebulka była pocięta w cieniutkie delikatne piórka.
Całkiem ciekawa i nietypowa metoda, bardzo mi się spodobała. Od tej pory cebulę w piórka kroję zawsze w ten sposób.
Tę metodę krojenia stosuję do sałatek, kanapek i burgerów.
Oczywiście możesz użyć zwykłego noża kuchennego, ale dla mnie jest to metoda trudniejsza. Trzeba jednak trochę wprawy, by szybko pokroić cebulę na drobno.
Oczyść cebulę z łusek. Odetnij końcówki.
Zaczynamy kroić cebulę obieraczką do warzyw. Ten proces zajmie Ci tylko kilka sekund.
W efekcie otrzymujesz cienką i jednolitą cebulkę w piórka.