Koleżanka nauczyła mnie szybkiego krojenia cebuli w cienkie paski bez noża, blendera i szatkownicy

Niedawno nauczyłem się kroić cebulę w cienkie paski bez użycia noża czy nawet deski do krojenia.

Cebula to jeden z najczęściej używanych składników. To podstawa wielu potraw i dlatego nauka krojenia cebuli jest pierwszą rzeczą do zdobycia.

Ta umiejętność pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Sposób krojenia cebuli ma także duże znaczenie w smaku potrawy. W niektórych sytuacjach będziemy potrzebować grubych krążków, a w innych cebulki posiekanej.

Niekiedy jednak smak cebuli ma być subtelny i delikatny. W burgerach, na kanapkach czy w sałatkach cebulka powinna być cieniutka i nie dominować smaku potrawy, a delikatnie ją wyostrzać.

Jednak krojenie w cienkie piórka jest chyba najtrudniejsze. Ale poznałem sposób naprawdę łatwy.

Ten trik zobaczyłem u koleżanki, robiła to z taką łatwością, a cebulka była pocięta w cieniutkie delikatne piórka.

Całkiem ciekawa i nietypowa metoda, bardzo mi się spodobała. Od tej pory cebulę w piórka kroję zawsze w ten sposób.

Tę metodę krojenia stosuję do sałatek, kanapek i burgerów.

Oczywiście możesz użyć zwykłego noża kuchennego, ale dla mnie jest to metoda trudniejsza. Trzeba jednak trochę wprawy, by szybko pokroić cebulę na drobno.

Oczyść cebulę z łusek. Odetnij końcówki.

Zaczynamy kroić cebulę obieraczką do warzyw. Ten proces zajmie Ci tylko kilka sekund.

W efekcie otrzymujesz cienką i jednolitą cebulkę w piórka.

Źródło: mandarynka.com.ua, Miniatura wpisu: smakdnia.pl

Karmienie truskawek naturalnymi środkami: jak i kiedy nawozić?

Sprytna metoda wysiewania marchwi. Bez przerzedzania, dobre zbiory!