Kiełbasa ziemniaczana – pyszna, tania i absolutnie oryginalna. Czegoś tak dobrego dotąd nie jadłam

Domowe kiełbaski ziemniaczane znajdują się w kuchni wielu ludów słowiańskich – litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, ale w Polsce nie są szczególnie rozpowszechnione.

Oczywiście każde danie ma swoje własne niuanse, ale istota jest taka sama – jelita wieprzowe nadziewane ziemniakami lub ziemniakami z dodatkiem mięsa.

Oprócz ziemniaków, mięsa, fasoli z pewnością nie może w niej zabraknąć cebuli.

Kiełbasa Ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 300 g grzybów
  • 2 cebule
  • 3 m naturalnej osłonki do kiełbasy (jelita możesz kupić na allegro lub w niektórych większych marketach np. tesco)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • pieprz i sól do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Dokładnie umyj osłonkę kiełbasy.

    2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Można przepuścić je przez maszynkę do mięsa, krojąc najpierw na małe kawałki.

    3. Uduś cebulkę na patelni.

    4. Drobno posiekaj grzyby i boczek. Podsmaż je na patelni, najpierw trochę boczek, potem dodaj grzyby.

    5. Wymieszaj wszystkie składniki. Nadziej jelita masą. Możesz użyć do tego specjalnego przyrządu, który można kupić w zestawach z jelitami, lub nawet zwykłej wyciskarki do dekorowania tortów. Zwiąż końce. Nie zapomnij wykonać kilku nakłuć widelcem lub lepiej wykałaczką w każdej kiełbasce.

    6. Piecz kiełbaski ziemniaczane w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut.

    7. Kiełbasy ziemniaczane z grzybami są gotowe. I do tego tak pyszne! Szkoda, że nie możesz poczuć tego zapachu.

    Nie znam nikogo komu by nie smakowały. Nie zapomnij o kwaśnej śmietanie, świetnie podreśla ich smak!

    Czy jadłeś kiedykolwiek ziemniaczaną kiełbasę?

    Źródło, fotografie: youtube.com

    Betulina z kory brzozy to potężny związek przeciwnowotworowy

    Para od roku nie kupiła artykułów spożywczych dzięki samowystarczalnemu stylowi życia