Kiedy przycinać maliny?

Kiedy przycinać maliny? Cięcie malin letnich i jesiennych

Przycinanie malin jest kluczowym elementem ich pielęgnacji. Ma duży wpływ na ilość i jakość przyszłorocznych zbiorów. Jest też zabiegiem fitosanitarnym, które pozwala chronić krzew przed rozwojem chorób. Maliny dzielą się na dwie główne kategorie: odmiany letnie (dwuletnie) i odmiany jesienne (jednoroczne). Czas i sposób przycinania zależy od typu maliny. Kiedy przycinać maliny letnie, a kiedy jesienne?

Kiedy przycinać maliny. Cięcie malin zależy od odmiany 

  • Maliny letnie kwitną na pędach dwuletnich, czyli tych, które wyrosły w poprzednim sezonie. Przycinanie tych malin najlepiej przeprowadzić zaraz po zbiorach, zwykle jest to koniec lata lub wczesna jesień. Usuwa się wtedy wszystkie pędy, które owocowały. Pozostawia młode pędy, z których będzie można zebrać owoce w następnym roku. Dodatkowo wczesną wiosną, przed startem wegetacji, warto przyciąć te młode pędy. Skracamy je o około 1/4 ich wysokości, co sprzyja lepszemu rozgałęzieniu i większej produkcji owoców.
  • Maliny jesienne owocują na pędach tegorocznych. Przycinanie tych malin jest znacznie prostsze i można je ciąć jesienią. Choć zwykle nie ma na to czasu, ponieważ te maliny potrafią owocować do przymrozków. Najczęściej robimy to bardzo wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji.

    W tym przypadku usuwa się wszystkie pędy aż do poziomu gruntu. Te maliny wydadzą plon na nowych pędach, które wyrosną w bieżącym roku. Taki zabieg sprzyja stymulowaniu dużej ilości odrostów. Lepiej sprawdza się w młodych krzewach.

    Możemy ograniczyć ilość odrostów, jeżeli przytniemy pędy nieco wyżej na wysokość 20 cm. Takie cięcie pozwala uzyskać wysoki plon. Ten sposób cięcia będzie lepszy w przypadku kilkuletniej, dobrze ukorzenionej maliny. Ma ona już mocne pędy, z których wyrosną również mocne pędy z owocami większymi i w większej ilości.

Istnieje sposób na uzyskanie owocowania maliny jesiennej już w czerwcu. W tym celu wystarczy skrócić pędy o część górną, która owocowała. To pobudzi krzewy do wydania owoców w czerwcu. Ten sposób ma swoje wady. Musimy bowiem bezwzględnie pamiętać o wycięciu tych starych pędów zaraz po owocowaniu. W przeciwnym razie bardzo ogranicza owocowanie jesienne. Te stare pędy nie będą miały już owoców, ale zabiorą składniki odżywcze pędom, które będą dopiero owocować. Ta metoda cięcia sprawia, że plony mamy wcześniej i dłużej. Wymaga jednak większej uwagi, ponieważ może pozbawić nas owoców podczas owocowania jesiennego.

Ważne porady:

  • Regularne przycinanie nie tylko wspomaga wzrost i owocowanie malin, ale również pomaga w utrzymaniu porządku i minimalizuje ryzyko chorób oraz ataków szkodników.
  • Dezynfekcja narzędzi do przycinania przed użyciem jest ważna, aby nie przenosić ewentualnych chorób między roślinami. Stare pędy z oznakami chorób trzeba spalić, żeby nie rozprzestrzeniać infekcji.
  • Usuwanie chorych i słabych pędów powinno odbywać się na bieżąco, niezależnie od sezonu, aby zapewnić roślinom najlepsze warunki do wzrostu.

Pozbywamy się wszystkich pędów mających oznaki chorób czy szkodników. Najlepiej je spalić.

cięcie malin zabiegiem fitosanitarnym

cięcie malin usuwanie chorych pędów

Dobrze przeprowadzone przycinanie jest jednym z sekretów bujnych i obfitych zbiorów malin każdego roku. Praktyka przycinania jest kluczowa zarówno dla zdrowia, jak i produktywności malin. 

nawożenie czosnku zimowego wiosną

Nawożenie czosnku zimowego wiosną. Jak nawozić czosnek, aby zapobiec żółknięciu liści

ćma bukszpanowa szkodnik rośliny

Ćma bukszpanowa to wróg numer jeden bukszpanów: Domowe sposoby, aby skutecznie ochronić swój ogród