Szarlotka przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje

Szarlotka, kuszący aromat jabłek w połączeniu z delikatnym ciastem. Czy jest coś bardziej klasycznego i jednocześnie oryginalnego?

Klasyczna szarlotka wymaga pewnych umiejętności, ale ten przepis czyni ją jednym z najprostszych do zrobienia ciast. Przepis na najprostsze ciasto jabłecznik uda się każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Poczuj magię przygotowywania tego tradycyjnego deseru, podążając za prostymi instrukcjami. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotujcie się do uwalniania esencji prawdziwej jabłkowej rozkoszy!

Moja rodzina kocha szarlotkę. To jedno z kultowych polskich ciast, a jednak każdy robi ją nieco inaczej.

Można ją zrobić w wersji z jabłkami tartymi, przesmażanymi. Z pianą z białek, z bezą, na kruchym cieście, na biszkopcie, w postaci rolady, a nawet bez ciasta.

Jednak ta z dzisiejszego przepisu, to jedna z moich ulubionych szarlotek. Przede wszystkim ze względu na prostotę i szybkość wykonania. A ma przy tym niezrównany smak. Polecam.

Bardzo łatwy i szybki przepis z YouTube.

Prosty przepis na szarlotkę 

Składniki 

 

  • Jajka – 3 szt.
  •  

  • Cukier – 150 g (nieco ponad pół szklanki cukru)
  •  Masło – 80 g (trochę mniej niż pół kostki masła)
  •  Mleko – 180 ml (niepełna szklanka mleka)
  •  Mąka – 300 g (2 szklanki mąki pszennej)
  •  Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  •  Jabłka – 3 sztuki

Przygotowanie

Jajka rozbić do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem na puszystą masę (mikser).

W kolejnym kroku masło roztopić w rondelku. Po czym dodać roztopione masło i mleko i wymieszać.

 
Do przesianej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać do uzyskania gładkości.

Teraz należy obrać jabłka i pokroić je w kostkę. 

Następnie dodać jabłka do ciasta i wszystko wymieszać.

Formę do pieczenia posmarować olejem, a następnie wlać do niej ciasto. Teraz już tylko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec 30-35 minut.


 
Na koniec posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.

To wszystko. Najprostsza szarlotka gotowa. To naprawdę najłatwiejszy jabłecznik, jaki można zrobić.

Źródło i fotografie: youtube.com

ORZECH WŁOSKI – tak spójny i bogaty odżywczo, że może zastąpić MIĘSO

Niezwykle skuteczny lek naturalny, który oczyszcza śluz, chroni płuca i łagodzi ból gardła!