Moja rodzina kocha szarlotkę. To jedno z kultowych polskich ciast, a jednak każdy robi ją nieco inaczej.
Robiłam już z jabłkami tartymi, przesmażanymi, z pianą z białek, na kruchym cieście, na biszkopcie, a nawet bez ciasta.
Jednak ta z dzisiejszego przepisu, to jedna z moich ulubionych szarlotek. Przede wszystkim ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Ale także niezrównany smak. Polecam.
Bardzo łatwy i szybki przepis z youtube.
Potrzebujemy:
• Jajka – 3 szt.
• Cukier – 150 g
• Masło – 80 g
• Mleko – 180 ml
• Mąka – 300 g
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
• Jabłka – 3 sztuki
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem na puszystą masę (mikser).
Dodaj roztopione masło i mleko.
Wymieszaj.
Do przesianej masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkości.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Formę posmaruj olejem, wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30-35 minut.
Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! To jest pyszne!