Na ilość ogórków w uprawie wpływa wiele czynników, z których najważniejsze to podlewanie i dokarmianie.
Nie wszyscy ogrodnicy wiedzą, że w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców ogórki potrzebują trzech różnych płynów.
Ciepła woda
Ciepła woda jest idealną opcją do podlewania ogórków. Nie należy podlewać tej rośliny zimną wodą z sieci czy ze studni. Zaleca się odstanie wody w beczkach zanim zostanie użyta do podlania. Temperatura wody do nawadniania powinna wynosić około 25-30 stopni. W przeciwnym razie ryzyko chorób jakie mogą zaatakować ogórki znacząco wzrasta.
Napar z obornika
Przygotowanie naparu z obornika nie jest trudne, obornik kurzy wystarczy rozcieńczyć wodą w stosunku od 1 do 20. Takie karmienie stosuje się gdy sadzonki są jeszcze niewielkie i mają ok 4 liści. W okresie tuż przed i w czasie kwitnienia nie stosujemy już nawozów bogatych w azot, natomiast dostarczamy fosfor i potas, które stymulują kwitnienie i wiązanie owoców.
Woda z miodem
Dodatkowo woda z miodem pozwala zwiększyć plon ogórków zapylanych przez pszczoły. Wystarczy rozcieńczyć 1 łyżeczkę miodu w szklance ciepłej wody i wymieszać, aż miód całkowicie się rozpuści. Następnie trzeba wykonać oprysk roślin. Delikatny aromat naparu zwabi pszczoły, dzięki czemu na krzakach pojawi się znacznie więcej owoców.