Karmienie ogórków drożdżami. Zalety i wady tego nawozu

Istnieją 3 główne powody, dla których ogrodnicy powinni karmić ogórki w swoim ogrodzie drożdżami:

– Opatrunek drożdżowy stosuje się do pielęgnacji młodych roślin, aby były lepiej ukorzenione i lepiej przyswajały witaminy i minerały.

– Użycie drożdży do karmienia stymuluje wzrost systemu korzeniowego, dlatego stosuje się je w fazie wzrostu, dzięki czemu roślina rośnie szybciej.

– Karmienie ogórków drożdżami nie tylko przyspiesza wzrost roślin, ale także poprawia skład gleby. Mikroorganizmy zawarte w drożdżach rozkładają materię organiczną w glebie. To z kolei wzbogaca glebę w azot i fosfor.

Nie tylko ogórki można karmić drożdżami. Technologia ta jest również z powodzeniem wykorzystywana w uprawie pomidorów, kapusty, papryki, truskawek, a nawet roślin doniczkowych.

Zalety i wady metody

– wzbogaca glebę w proteiny, aminokwasy, organiczne żelazo i inne makro- i mikroelementy;
– sadzonki rosną szybciej;
– zwiększa odporność sadzonek, zwłaszcza jeśli nie ma wystarczającej ilości światła;
– szybciej rosną korzenie rośliny i cała masa wegetatywna;
– zwiększa się odporność rośliny i zmniejsza wrażliwość na choroby grzybowe;
– nawóz ten jest dość tani, łatwy w przygotowaniu i użyciu.

Uwagi:

– nie możesz używać drożdży więcej niż 2-3 razy w sezonie;
– nawóz z drożdży działa tylko w cieple, w zimnie proces fermentacji zostanie zatrzymany i nie będzie dawał żadnego efektu.

Zasady kupowania i stosowania drożdży

Do żywienia warzyw nadają się zarówno drożdże suche, jak i świeże. Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest data ważności. Jeśli drożdże umrą, wszelkie wysiłki pójdą na marne.

Do takiego karmienia musisz znać kilka ważnych zasad:

– organiczne nawozy, takie jak obornik, należy nanosić na ziemię pod ogórkami;
– aby użyć drożdży, gleba musi być dobrze podgrzana, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie drożdży wieczorem;
– drożdże należy wprowadzać razem z popiołem, ponieważ do ich fermentacji potrzeba dużo wapnia i potasu;

Przepisy na nawóz drożdżowy

1. Składniki: suche drożdże – 1 g, cukier granulowany – 1 łyżka, ciepła woda – 1 l. Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny lub dłużej. Pod koniec czasu roztwór ten należy rozcieńczyć kolejnymi 5 litrami wody i wlać na korzenie ogórka w ogrodzie.

2. Ten przepis jest jeszcze łatwiejszy do przygotowania. Wystarczy wziąć 1 litr ciepłej wody i świeżych drożdży – 50 g, po czym roztwór również rozcieńcza się 5 litrami wody i stosuje jak wyżej.

Czasami ogrodnicy używają chleba zamiast drożdży, dają podobny efekt.

3. Przepis na użycie chleba zamiast drożdży również nie jest wcale skomplikowany. Musisz wziąć 500 g bułki, chleba, bułki tartej i namoczyć w wodzie. Do namiękniętejj masy dodać posiekaną trawę (500 g), zalać wodą i odstawić na 48 godzin.

Doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że żywienie roślin drożdżami ma bardzo dobry wpływ na warzywa. metoda ta pozwala znacznie przyspieszyć wzrost i dojrzewanie owoców, czyniąc je smaczniejszymi. Dodatkowo ogórki po takim nawozie nie chłoną chemii, a gleba po użyciu drożdży pozostanie całkowicie czysta, bez pestycydów.

Źródło i Miniatura wpisu: fabricatinromania.info

Rozmnażanie sadzonek róży za pomocą gazety. Prosta i skuteczna metoda

Wskazówki dotyczące pielęgnacji pelargonii latem