Kapusta z grochem według przepisu Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół

Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie.

W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej.

Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku poniżej przepis według samej Magdy Gessler.

Składniki:

1,5 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu
2 cebule
2 łyżki smalcu
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kapustę przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.

Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.

Połącz kapustę z grochem.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.

Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem.

Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.

Koniecznie udostępnijcie ten przepis znajomym! Smacznego! 🙂

Chcesz poznać sekret pysznych pierogów? Babcia zdradziła mi ten sekret!

Domowe ciasto KinderBueno bez pieczenia! Idealne na sylwestrowy wieczór.