Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół

Kapusta to jeden z najpowszechniejszych składników wigilijnych potraw. Stosujemy ją jako dodatek do pierogów, pasztecików, krokietów, ale również jako podstawę dań z kapustą. W niektórych regionach przygotowuje się kapustę z grzybami. W innych kapustę z grochem. A w jeszcze innych dopiero bigos na kolejne dni świąt. Kapusta wigilijna Magdy Gessler to kapusta z grochem. Zobacz, jak przyrządzić to danie według przepisu znanej restauratorki.

Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie. Najbardziej rozpowszechnione w rejonach środkowo-wschodniej Polski, ale spotykane także na zachodzie.

W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej. Choć pewne różnice w przepisach i składnikach mogą występować w zależności od regionu.

Kapusta z grochem to danie bezmięsne, co odpowiada tradycji wstrzemięźliwości od mięsa podczas Wigilii Bożego Narodzenia. I mimo, że nie ma już oficjalnego postu. Tradycja jest silniejsza i wciąż w większości domów przygotowuje się potrawy według dawnych zwyczajów.

kapusta wigilijna Magdy Gessler

Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku, poniżej przepis na kapustę wigilijną według samej Magdy Gessler. Jest banalnie prosty a smakuje wybornie.

Kapusta wigilijna Magdy Gessler — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg grochu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kapustę włóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.

Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.

Następnie połącz kapustę z grochem.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Podsmaż na smalcu aż stanie się szklista. Dodaj do kapusty.

Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Kapusta z grochem najlepiej smakuje na drugi dzień.

Koniecznie udostępnijcie ten przepis znajomym! Smacznego!

Miniatura wpisu: magdagessler_official/instagram

Jajka po szkocku to śniadaniowy hit, który pokochały ostatnio Polki: Są przepyszne!

Domowe ciasto KinderBueno bez pieczenia! Idealne na sylwestrowy wieczór.