Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie.
W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej.
Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku poniżej przepis według samej Magdy Gessler.
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu
2 cebule
2 łyżki smalcu
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
szczypta majeranku
Sposób przygotowania:
Kapustę przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
Połącz kapustę z grochem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.