Kalafior, który smakuje lepiej niż pizza. Idealne danie dla liczących kalorie

Dziś mamy coś dla wegetarian i nie tylko. Każdy, kto potrafi zrezygnować z mięsa przynajmniej od czasu do czasu, pokocha to danie.

Coś tak banalnie prostego nie może się nie udać, a smakuje wybornie. Gwarantujemy!

Składniki proste i dostępne, a stopień skomplikowania znikomy. W dodatku bez wysiłku i szybko.

Potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 jajka
  • 500 g mozarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka

Przygotowanie:

Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wbij jaja, dodaj wyciśnięty czosnek, oregano, sól i pieprz. Zetrzyj ser mozarella lub rozdrobnij, jeśli wybierzesz ten w kulkach. Odłóż ok 100 g, a resztę wsyp do masy z kalafiora i jaj. Wymieszaj.

Natłuść formę lub naczynie żaroodporne i wyłóż masę.

Piecz ok 30 minut w 160 stopniach.

Posyp pozostałym serem i wstaw na kolejne 7 minut.

Zapiekankę kroimy w plastry i posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!!