Doświadczony lekarz: jod jest potężną bronią przeciwko infekcjom wirusowym

Powidon-jodu (powidon-jodu, znany również jako jodopowidon) jest środkiem antyseptycznym stosowanym do dezynfekcji skóry przed i po zabiegu, może być stosowany do dezynfekcji rąk, a nawet zostać użyty do czyszczenia klamek drzwi i mycia rąk podczas infekcji wirusowej i bakteryjnej.

Powidon jodu nie barwi trwale skóry wskutek wiązania jodu przez wielkocząsteczkowy nośnik. W porównaniu z roztworami wodnymi jodu słabiej drażni tkanki. Wykazuje działanie bakteriobójcze na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, prątki, wirusy, grzyby, drożdżaki, pierwotniaki oraz zarodniki, nie powodując powstawania oporności.

Jod jest skutecznym środkiem przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, o długiej historii stosowania jako środek do czyszczenia ran i dezynfekujący o szerokim zakresie działania.

Roztwór jodu użyty do płukania gardła może zmniejszyć ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Jod

Jod jest kluczowym składnikiem zdrowia; ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie go wyprodukować, musi zostać pobrany z pożywienia. Niedobór jodu nagatywnie wpływa na tarczycę. Hormony tarczycy wspierają prawidłowy rozwój kości i mózgu płodu u dziecka we wczesnym okresie rozwoju.

Oznacza to, że uzyskanie wystarczającej ilości jodu jest niezwykle ważne zarówno dla dzieci, jak i kobiet w ciąży i karmiących.

Joseph Mercol: Jod pomaga zwalczać infekcje wirusowe

Jeśli masz ostry niedobór jodu, tarczyca może się powiększyć; ten stan, nazywa się wolem. Istnieją dwie cząsteczki, których nazwy brzmią tak samo – jod i jodek, ale one są różne.

Jod występuje naturalnie, a jodek jest cząsteczką jodu związaną z innym pierwiastkiem. W aptece zwykle kupuje się roztwór jodku do stosowania miejscowego lub jako suplement.

Zalecana dawka dietetyczna (RDA) jodu wynosi 110 mikrogramów (mcg) dla dzieci od urodzenia do 6 miesięcy i do 150 mcg dla mężczyzn i kobiet po 19 roku życia.

U kobiet w ciąży lub karmiących RDA wynosi odpowiednio 220 mikrogramów i 290 mikrogramów.

Jod jest skutecznym środkiem przeciwwirusowym i antyseptycznym

Od dawna wiadomo, że jod może zabijać wirusy. Ostatnia poważna pandemia grypy została spowodowana przez wirusa H1N1 w 1918 roku. CDC szacuje, że 500 milionów ludzi lub jedna trzecia światowej populacji została zarażona. Na całym świecie zginęło 50 milionów osób.

W kolejnych latach po wybuchu epidemii naukowcy szukali więcej informacji o wirusach i sposobach ich zwalczania. Odkryto, że jod jest skuteczną metodą zwalczania infekcji.

W swojej recenzji historii jodu dr David Derry pisze:

„W 1945 r. Burnet i Stone odkryli, że nałożenie jodu na nos myszy zapobiega zarażeniu go żywym wirusem grypy. Zasugerowali, że maski z jodem mogą zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. Nalegali również, aby personel medyczny miał urządzenia z aerozolem jodowym do badania i leczenia
zainfekowanych pacjentów”.

Cytowane przez niego badanie zostało opublikowane w Australian Journal of Experimental Biology and Medical Science we wrześniu 1945 r. Wkrótce, w latach 50., jodopowidon zadebiutował jako „skuteczny środek antyseptyczny i dezynfekujący o szerokim spektrum działania”.

Od ponad 50 lat jodopowidon jest stosowany w szpitalach pod marką Betadine. Jest również sprzedawany do użytku domowego w postaci sprayu, płynu czy kremu.

Derry pisze, że obecnie kontrolę wirusów można rozszerzyć za pomocą jodu. Opierając się na wcześniejszych badaniach Burnetta i Stone’a, sugeruje:

„Metody izolacji w połączeniu z aerozolowym jodem sprawią, że będą one bezpieczniejsze dla pacjentów, personelu medycznego i wszystkich
osób pracujących w kontakcie z innymi. Organy zdrowia publicznego mogą organizować dystrybucję jodu i jednocześnie edukować spoleczeństwo w zakresie jego skutecznego stosowania.

Jod doustny może również wzmocnić mechanizmy obronne organizmu w błonie śluzowej górnej części jamy ustnej i dróg oddechowych.”

Mechanizm działania może pomóc wyjaśnić, w jaki sposób jod skutecznie zabija patogeny. Wykładowca medycyny i zdrowia, lekarz Mark Circus pisze, że jod może zabić do 90% bakterii skóry w 90 sekund.

Wyjaśnia:

Jod jest aktywny wobec bakterii, pleśni, drożdży, pierwotniaków i wielu wirusów; w rzeczywistości spośród wszystkich środków antyseptycznych odpowiednich do bezpośredniego stosowania u ludzi, zwierząt i tkanek tylko jod może zabijać wszystkie klasy patogenów: bakterie Gramdodatnie i Gram-ujemne, prątki, grzyby, drożdże, wirusy i pierwotniaki. Większość bakterii umiera w ciągu 15-30 sekund od kontaktu.

Jod jest przydatny w minimalizowaniu ryzyka zakażeń pooperacyjnych

W ostatnich latach lekarze stwierdzili, że stosowanie miejscowych środków antyseptycznych może ograniczyć zapotrzebowanie na antybiotyki, a zatem zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia oporności na nie.

Naukowcy odkryli, że jodopowidon może skutecznie wykonać to zadanie bez spowalniania gojenia się ran.

Po nałożeniu na ranę skutecznie zabija organizmy Gramujemne i dodatnie. Niektórzy naukowcy uważają również, że przyspiesza gojenie się ran ostrych i przewlekłych. Jod ma szczególne cechy, które sprawiają, że jest skuteczny w gojeniu się ran, w tym brak oporności bakteryjnej i skuteczności
przeciwko biofilmom.

Ale potencjalne zastosowanie jodu nie kończy się na tym.

Jod w okulistyce

Badania przedłużające rozpoczęły się na początku 2000 roku po opublikowaniu niepotwierdzonego raportu łączącego krótkoterminowe przemywanie oczu jodem i szybkie gojenie wirusowego zapalenia spojówek.

Naukowcy rozpoczęli testowanie miejscowego zastosowania kombinacji sterydów i jodu w leczeniu adenowirusowego zapalenia rogówki i spojówek, rodzaju wirusowego zapalenia spojówek. Po siedmiu dniach badań zwierzęta leczone kombinacją jodu i sterydów miały mniej objawów toksycznych i mniej prawdopodobne było rozprzestrzenienie się choroby.

Wirusy są główną przyczyną 80% przypadków zapalenia spojówek, a adenowirus powoduje 65% do 90% tych infekcji. Jednym z powikłań jest wprowadzenie nacieków podnabłonkowych rogówki, które mogą powodować ból i nadwrażliwość na światło.

Autorzy innego badania laboratoryjnego wykorzystali bakterie hodowane z wrzodów rogówki. W laboratorium odkryli, że ekspozycja na niższe stężenie powidonu jodu (0,25%) może zabić bakterie w ciągu 30 sekund. Jednak efekty Micrococcus luteus i Staphylococcus aureus w stężeniach 5% i 10% były
mniej skuteczne, zabicie bakterii wymagało więcej czasu.

Brak jodu może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych

Około 2 miliardów ludzi na całym świecie cierpi na niedobór jodu, ale tylko 50 milionów może mieć objawy kliniczne. Dzieci są najbardziej narażone,
podobnie jak kobiety w ciąży i karmiące piersią.

National Institutes of Health wyjaśnia, że niedobór jodu wpływa na produkcję hormonów tarczycy. Bez wystarczającej ilości jodu dzieci mogą cierpieć z powodu słabego rozwoju mózgu i układu nerwowego. Nawet niewielki jego niedobór może powodować niewielkie problemy z rozwojem neurologicznym.

Jednocześnie nadmiar może powodować powiększenie, zapalenie i raka tarczycy.

W regionach świata, w których ludzie przyjmują więcej jodu z pożywieniem, takich jak Japonia i wschodnie Chiny, częstość wzrostu tarczycy rośnie.

Nadmiar jodu może również powodować nadczynność tarczycy, natomiast niedobór może być spowodowany niedoczynnością tarczycy.

Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że „niedobór jodu jest główną przyczyną uszkodzenia mózgu u dzieci”. Może jednak również wpływać na układ neurologiczny dorosłych.

Osoby z niedoborem jodu mogą mieć obniżone IQ nawet o 15 punktów.

Choroby tarczycy są poważnym problemem zdrowia publicznego

Brak równowagi jodu wpływa na czynność tarczycy, co wpływa również na wiele innych układów w twoim ciele. Na przykład, gdy tarczyca nie prawidłowo funkcjonuje, może to prowadzić do chorób serca.

Niedoczynność tarczycy, może spowolnić tętno, zmniejszyć elastyczność tętnic i zwiększyć ciśnienie krwi. Nadczynność tarczycy występuje rzadziej i może powodować szybsze bicie serca oraz kołatanie serca. Najczęstsze jest migotanie przedsionków, podczas którego górne komory serca poruszają się niezorganizowane.

Zanim poczujesz wpływ na serce, prawdopodobnie zauważysz inne objawy niedoczynności tarczycy. Możesz zrzucać je na starzenie, ale powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Objawy niedoczynności tarczycy obejmują:

– uczucie zmęczenia
– zwiększenie masy ciała
– suchą skórę
– opuchniętą twarz
– ochrypły głos
– przerzedzenie włosów
– wolne tętno
– depresję
– kłopoty z pamięcią
– ból i sztywność stawów
– bóle mięśni i zmęczenie
– trudności w opróżnianiu
– wysoką wrażliwość na niskie temperatury
– nieregularne i/lub bolesne miesiączki
– wole – powiększona tarczyca

Oto niektóre pokarmy bogate w jod: owoce morza, suszone śliwki, surowe mleko i produkty mleczne, jaja i himalajska różowa sól morska.

Czyszczenie jodem może zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusów

Istnieje kilka sposobów używania jodu w domu, które mogą spowolnić lub zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusów.

Użyj naturalnych produktów do czyszczenia i sterylizacji klamek, telefonów i dłoni. Mogą być szczególnie przydatne podczas przeziębienia, gryp i innych infekcji wirusowych.

Poszukaj roztworu powidonu-jodu do płukania gardła, aby spowolnić rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii.

Zmniejszając obciążenie wirusowe górnych dróg oddechowych, możesz skrócić czas przeziębienia i kaszlu.

Tabletki jodu są jednym z najbezpieczniejszych sposobów sterylizacji wody. Najlepiej jednak stosować je okazjonalnie, ponieważ dodatkowy jod może
wpływać na czynność tarczycy.

Zrób to u szczytu kwitnienia: wypełnij litrowy słoik olejem roślinnym i fioletowymi kwiatami…

Skóra bez zmarszczek nawet w wieku 64 lat! Kobieta, której nie dałbyś nawet 50 lat, podzieliła się prostymi przepisami