Jedzenie może pomóc ciału w walce z nowym koronawirusem! Wyjaśnienie eksperta

Według specjalistów z Francji, probiotyki mogą być z powodzeniem stosowane w profilaktyce i terapii uzupełniającej u pacjentów z COVID-19.

Specjaliści wyjaśnili, że nowy koronawirus będzie miał zdolność infekowania niektórych bakterii obecnych w ludzkim ciele, a tym samym może maskować wirusa.

W szczególności wirus infekuje bakterie Prevotella, które powodują poważny stan zapalny, w niektórych przypadkach śmiertelny. Wiadomo już, że infekcje wywołane przez Prevotella powodują m.in. infekcje dróg oddechowych, w tym ostre jej postacie.

„Właśnie w tym aspekcie wirus Sars Cov 2 może w pewnym momencie u tych osób, które mają silną mikroflorę jelitową, wywołać poważną postać choroby Covid-19.

Dzieci mają uboższą florę bakteryjną dlatego bezobjawowo przechodzą zarażenie To hipoteza. Potrzebujemy oczywiście badań, które będą przeprowadzone na reprezentatywnie dużej liczbie osób, ale wielu badaczy przychyla się do tych wstępnych wniosków.” – mówi doktor Adrian Marinescu, w wypowiedzi dla Mediafax.

Wobec powyższego najważniejszym aspektem francuskich badań jest to, że probiotyki mogą zapobiegać tworzeniu biofilmów przez bakterie Prevotella, co jest jednym ze sposobów, w jaki dobre bakterie bronią naszego układu odpornościowego.

Osoby otyłe, które na ogół bardziej dotyka infekcja nowym koronawirusem (COVID-19), mają mikroflorę, która jest jeszcze bogatsza w bakterie Prevotella. Jeśli podawanie probiotyków w tej populacji daje dobre wyniki, wyniki te będą tym bardziej pozytywne w pozostałej grupie osób.

Jeśli okaże się, że infekcja SARS Cov 2 jest mieszana, zarówno wirusowa, jak i bakteryjna, wówczas ta kombinacja hydroksychlorochiny i azytromycyny. o którym mówi słynny profesor Didier Raoult, okaże sie kluczem do zdrowienia.

„Jeśli w pewnym momencie te dane zostaną potwierdzone, ta kombinacja miałaby sens” – powiedział dr Marinescu.

Wyniki nowych badań na temat probiotyków są bardzo obiecujące. Zespół badawczy z University of Colorado próbuje nawet zastosować genetycznie zmodyfikowaną wersję bakterii lactobacillus acidophilus, która zwykle znajduje się w mleku i jego przetworach. Można je znaleźć w mniejszych ilościach także w mięsie i zbożowych produktach. Mówi się, że ten probiotyk może w przyszłości zostać przekształcony w szczepionkę.

Już dziś niezależnie od zakażenia warto zadbać o swoją mikroflorę bakteryjną.

Źródło i Fotografie: a1.ro

Doktor: 60-70% rodziców jest głupich! Opinia renomowanego lekarza na temat odpowiedzialności rodziców!

Skóra bez zmarszczek nawet w wieku 64 lat! Kobieta, której nie dałbyś nawet 50 lat, podzieliła się prostymi przepisami