Jedz to co odpowiada Twojej grupie krwi. Powiedz chorobom: nie!

Nasza grupa krwi to dziedzictwo po przodkach. Wyróżniamy cztery grupy krwi: A, B, AB i 0.

Naukowcy od lat badają i próbują ustalić zależności pomiędzy grupą krwi a predyspozycjami do chorób i preferencjami żywieniowymi.

Są dowody na to, że określone grupy krwi mają większe predyspozycje do zapadania na choroby nowotworowe, problemy z pamięcią czy układem serowo-naczyniowym.

Opracowano nawet specjalną dietę, którą powinny stosować osoby z konkretną grupą krwi.

Człowiek powinien jeść w dużej mierze to, co jedli jego przodkowie w przeszłości, ponieważ zachowuje tendencje do trawienia i prawidłowego przyswajania pokarmów dopasowanych do krwi, którą odziedziczył.

Dla przedstawicieli grupy krwi 0:

Grupa krwi 0 jest najstarszą i jedyną, która płynęła w organizmach naszych najstarszych przodków. Zmiany trybu życia, diety i mutacje genetyczne spowodowały powstanie innych grup krwi.

Tę grupę mieli najdawniejsi nasi przodkowie. Przetrwali unikając mutacji, zatem są najbardziej odporni ze wszystkich typów grup krwi. Odporność jednak naraziła ich na znacznie zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych.

Ten typ odznacza się również najwyższą odpornością na stres, na zakażenia wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze.

Dieta przodków składała się niemal wyłącznie z mięsa wzmocniła zatem ich układ pokarmowy, przemianę materii, dzięki czemu stosunkowo łatwiej utrzymać im szczupłą sylwetkę. Jednak duży wyrzut kwasów żołądkowych obecnie naraża ich często na wrzody.

Według szwedzkiego profesora Gustafa Edgrena osoby z grupą krwi 0 z jakiegoś powodu są mniej odporne na bakterię Helicobacter pylori, która odpowiada m.in. za pojawianie się wrzodów.

Dlatego przedstawiciele tej grupy powinni unikać papierosów, alkoholu i zdrowo się odżywiać, by nie ulegać tej skłonności.

Według Mary Cushman, hematolożki z Uniwersytetu w Vermont, osoby z grupą krwi 0 są mniej zagrożone na powstawanie zakrzepów krwi, a co za tym idzie są mniej narażeni na choroby serca.

Naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield wykazali, że osoby, które mają grupę krwi 0, rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera niż przedstawiciele innych grup krwi. Mają znacznie większą objętość istoty szarej w mózgu, co związane jest z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji.

Posiadacze grupy krwi 0 są znacznie mniej narażeni na zachorowanie na niektóre rodzaje nowotworów, np. raka żołądka czy trzustki, w porównaniu z innymi grupami.

Poza tym mężczyźni z grupą krwi 0 rzadziej doświadczają problemów z erekcją.

Lista produktów dla przedstawicieli grupy krwi 0:

1. Chude mięso (jagnięcina, wołowina).
2. Ryby łosoś, dorsz, szczupak.
3. Oliwa z oliwek.
4. Orzechy włoskie.
5. Nasiona dyni.
6. Buraki.
7. Figi.
8. Wodorosty.
9. Szpinak, sałata.
10. Ananas.
11. Jagody, wiśnie, czarne jagody.
12. Kurkuma.
13. Zielona herbata.

Ogólne zalecenia dla przedstawicieli grupy krwi O:

Mięso jedz w małych porcjach. Powinno być wysokiej jakości i najlepiej chude. Włącz tłuste ryby do swojej diety. Unikaj, a nawet całkowicie wyklucz z diety produkty mleczne i pieczywo, które mogą wywoływać zaburzenia metaboliczne.

Ogranicz spożycie roślin strączkowych. To nie jest dla Ciebie najlepsze źródło białka.

Jedz dużo owoców i warzyw.

Jeśli potrzebujesz dziennej dawki kofeiny, zamień kawę na zieloną herbatę.

Jedz orzechy i suszone owoce jako przekąskę.

Pamiętaj, że najlepiej będą ci służyć proste potrawy, tak w składzie jak i przygotowaniu i jak najmniej przetworzone.

Dla przedstawicieli grupy krwi A:

Grupa krwi A wyodrębniła się z grupy krwi 0 w wyniku tego, że człowiek pierwotny zmienił tryb życia na koczowniczo-zbieracki.

Wiązało się to ze znaczącym zwiększeniem spożywania ryb i roślin w diecie. Układ pokarmowy osób z grupą krwi A najlepiej więc radzi sobie z przyswajaniem białka pochodzącego z roślin i ryb.

Z tego powodu osobom z grupą krwi A najlepiej służy dieta wegetariańska.

Układ trawienny przystosował się do strawienia roślin i dlatego nie zawsze dają sobie radę z cięższymi posiłkami. Osoby z grupą A na diecie wegetariańskiej są pełne energii i witalności, podczas gdy osoby z grupy A odżywiające się tłusto, ciężko i głównie mięsem, skarżą się na ociężałość, wzdęcia i zaparcia.

Ich układ immunologiczny jest mniej odporny na bakterie i wirusy, co prowadzi do narażenia na częste stany zapalne i częstego zapadania na choroby cywilizacyjne jak cukrzyca czy nowotwory.

Lista produktów dla przedstawicieli grupy krwi A:

1. Owoce morza.
2. Soja.
3. Fasola, fasola.
4. Kasza gryczana, ryż.
5. Karczoch, topinambur.
6. Oleje roślinne.
7. Produkty sojowe.
8. Warzywa i ananasy.
9. Czosnek.
10. Imbir.
11. Orzechy.
12. Zielona herbata.

Ogólne zalecenia dla przedstawicieli grupy A:

Zdecydowanie unikaj jedzenia czerwonego mięsa. Zwykle osoby z grupy krwi A to osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Białko uzyskuj z soi i innych pokarmów roślinnych.

Regularnie jedz tłuste ryby.

Twój układ trawienny nie trawi dobrze produktów mlecznych, ale dobrze reaguje na warzywa i zboża naturalnego pochodzenia.

Zachęcamy do włączenia roślin strączkowych do swojej diety. Będą dla Ciebie doskonałym źródłem białka.

Nie dopuszczaj do swojej diety produktów z mąki pszennej w dominujących ilościach. Doprowadzą cię do nadwagi i cukrzycy.

Jedz dużo świeżych owoców i warzyw.

Pij zieloną herbatę.

Dla przedstawicieli grupy krwi B:

Grupa krwi B powstała z mutacji genetycznych, których przyczyną były zmiany klimatyczne. Ich dieta była zrównoważona i w podobnych ilościach spożywali oni mięso i rośliny.

Przedstawiciele tej grupy odziedziczyli po przodkach z grupą krwi 0 silny układ odpornościowy, po przodkach z grupa krwi A, skłonność do nieobciążania układu pokarmowego i czerpania witamin i minerałów z warzyw, co uczyniło ich bardziej witalnymi i chętnie korzystającymi z aktywności fizycznych.

Uważa się, że ta grupa jako jedyna ma najlepsze predyspozycje to całkowitego trawienia nabiału bez żadnych dolegliwości i reakcji ze strony układu pokarmowego.

Jednak i ta grupa ma swoje słabości.

Ich organizm ma tendencję do wytwarzania w sytuacjach stresowych zbyt dużych wyrzutów kortyzolu, co przy częstym narażeniu na stres upośledza ich układ odpornościowy i sprzyja takim dolegliwościom jak biegunka, zapalenie jelit, żołądka, a także infekcje układu moczowego.

Lista produktów dla przedstawicieli grupy krwi B:

1. Baranina, królik.
2. Makrela, dorsz, flądra.
3. Ser kozi.
4. Oliwa z oliwek
5. Płatki owsiane, ryż.
6. Pietruszka, Kapusta Biała.
7. Ananasy, śliwki.
8. Jogurt, kefir.
9. Brokuły.
10. Żurawina.
11. Kurkuma.
12. Zielona herbata.

Ogólne zalecenia dla przedstawicieli grupy krwi B:

Przeciwwskazane są dla przedstawicieli grupy krwi B: soja, kurczak, olej słonecznikowy, pomidory i granaty.

Dla przedstawicieli grupy krwi AB:

Grupa krwi AB należy do najpóźniej zmutowanych i najmłodszych. Jednocześnie jest najrzadziej występującą grupą krwi. Jest to kombinacją grupy krwi A i B, dlatego zarówno dieta jak i preferencje schorzeń są mieszanką grup A i B.

Główną cechą tej grupy jest mała ilość kwasów wytwarzanych do trawienia pokarmów, co wiąże się z wolniejszym trawieniem i trudniejszym przyswajaniem białka zwierzęcego.

Przedstawiciele tej grupy mają najsłabszy układ odpornościowy i wykazują zwiększoną skłonność do stanów zapalnych. Są bardziej narażeni na rozwój niektórych nowotworów. ”American Journal of Epidemiology” opublikował badania, z których wynika, że osoby z grupą krwi AB są o 26 % bardziej narażone na raka żołądka, niż osoby z grupą krwi 0 i B. W przypadku osób z grupą krwi A ryzyko wzrasta o 20 proc.

Mężczyźni z tą grupą krwi mają też najczęściej zburzenia erekcji.

Lista produktów dla przedstawicieli grupy krwi AB:

1. Jagnięcina, mięso z indyka.
2. Dorsz, makrela.
3. Fermentowane produkty mleczne.
4. Olej kukurydziany.
5. Owsianka.
6. Chleb pszeniczny.
7. Liście kapusty.
8. Żurawina, ananasy.
9. Orzechy.
10. Czosnek.
11. Imbir.
12. Wiśnia, agrest.
13. Zielona herbata.

Ogólne zalecenia dla właścicieli grupy krwi AB:

Zdecydowanie unikaj jedzenia czerwonego mięsa. Posiadacze grupy krwi A B mają bardzo wrażliwy układ pokarmowy.

Czerp białko z produktów sojowych i owoców morza.

Włącz ryby do swojej diety.

Preferuj sfermentowane produkty mleczne – jogurt i kefir, które są łatwiej tolerowane przez organizm.

Wyklucz z diety produkty piekarnicze, których stosowanie prowadzi do zaburzeń metabolicznych.

Jedz dużo świeżych owoców i warzyw.

Co ważne:

Zalecenia dotyczą osób zdrowych, które mogą zapobiec chorobom, do których mają pewne skłonności. Osoby cierpiące na jakiekolwiek choroby przewlekłe, powinny zachować ostrożność przy żywieniu według wskazań grup krwi. Koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Należy pamiętać, że każdy organizm ma indywidualne skłonności i preferencje wynikające z trybu życia, warunków środowiskowych i aktualnego stanu zdrowia. Słuchaj swojego ciała!

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: otozh.com.ua, curejoy.com, portal.abczdrowie.pl Miniatura wpisu: freepik.com

3 proste metody rozmnażania orchidei. Nawet amatorom się uda samodzielnie wyhodować nowe sadzonki storczyków

Możesz pozbyć się przepukliny krążka międzykręgowego, jeśli znasz ten przepis z 3 składników