Jedna kropla jodu, a nie rozpoznasz swojego ogrodu! Twoje rośliny będą zdrowe, dorodne i odporne.

Jak się okazuje jodyna odkazi nie tylko zranione kolano, ale poradzi sobie także ze szkodnikami roślin!

Jest w stanie leczyć rośliny z zarazy mączniaka prawdziwego, chronić korzenie przed gniciem, odżywić sadzonki i zwiększyć plony…

Jod odgrywa również ważną rolę w życiu roślin, w normalnym przebiegu procesów fizjologicznych. Bierze udział w syntezie poszczególnych aminokwasów i białek, jest naturalnym środkiem antyseptycznym, uczestniczy w oddychaniu, fotosyntezie i wymianie azotowej.

Ten pierwiastek bierze aktywny udział w walce z większością grzybów, wirusów i bakterii, pleśni, mączniaka, a także przyspiesza pączkowanie i zawiązywanie owoców.

Braki jodu w roślinach mogą prowadzić do zmniejszenia odporności roślin na licznie zagrażające im choroby. Powodem niedoboru jodu może być niedostateczna zawartość jodu w glebie (zwłaszcza w glebach torfowych i bielicowych).

W glebach zbyt kwaśnych – pierwiastki jodu są wiązane w niższych warstwach i przez to niedostępne dla roślin.

Najwięcej naturalnego jodu znajduje się na żyznych czarnych ziemiach, na nizinach i obszarach przybrzeżnych.

Wizualne rozpoznanie braku tego śladu jest dość trudne. Dlatego zalecamy zapobiegawcze wspomaganie roślin jodem – na pewno nie zaszkodzi roślinom.

Nawozimy sadzonki roztworem jodu

Podlewanie sadzonek jodem pomaga szybciej wschodzić i przyspiesza wzrost. Zastosowanie jodu we wczesnym etapie uodporni też rośliny na niekorzystne czynniki środowiskowe i choroby.

Nawożenie roztworem jodu jest wskazane dla sadzonek pomidorów, papryki, ogórków,
bakłażanów i kapusty.

Rozcieńcz 1 kroplę jodyny w 3 litry wody. Dokładnie wymieszaj i podlej korzenie sadzonki.

WSKAZÓWKI

Roztwór jodu, nawet w tak niskich stężeniach może spalić rośliny, szczególnie młode. Podlewając jodem, uważnie obserwuj, czy roztwór nie dostał się na łodygę i liście.

Jod przeciwko zarazie

Zakaźna Phytophthora jest niebezpieczną chorobą roślin. Grzyb powodującyf chorobę, dostaje się do rośliny z gleby, chwastów i narzędzi.

Szczególnie często cierpią pomidory i ziemniaki. Pierwszą oznaką Phytophthora w pomidorach są brązowe plamy na spodach liści.

15 kropli roztworu jodu rozpuść w 10 litrach wody i 1 litrze odtłuszczonego mleka. Opryskuj 2-3 razy z co najmniej dwutygodniowa przerwą.

Jod a mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy – najbardziej uciążliwy wróg ogrodników. Najczęściej atakuje porzeczki, agrest, berberys, młode ogórki, pomidory, dynie, delikatne róże, floksy, piwonie i chryzantemy.

Rozcieńcz 1 ml jodu w 1 l odtłuszczonego mleka i 9 litrach wody z dodatkiem łyżki mydła w płynie.

Opryskiwanie można powtarzać co dwa tygodnie do pełnego zaniku choroby.

Jod przeciw szkodnikom

Rozcieńcz 20 ml jodu i 10 litrów wody. Wylej 1 litr pod każdym krzewem.

Podlewanie powinno być przeprowadzane wieczorem, uważnie obserwuj, czy roztwór nie spada na liście.

Jod jako nawóz dla roślin

Do nawożenia pomidorów, ogórków i kapusty, papryki czy truskawek (zarówno w szklarni, jak i na otwartym terenie) użyj roztworu 40 kropli leku rozcieńczonego w 10 litrach wody.

Wlej 0,5 litra roztworu na każdy korzeń, powtórz nie wcześniej niż co 3-4 tygodnie.

Jod do roślin doniczkowych

Jod można stosować nie tylko w ogrodzie. Przyniesie korzyści osłabionym roślinom w doniczkach.
Podlewa się blisko ścianki doniczki i tylko na mokrą ziemię.

W rozsądnych dawkach, jod może stać się przydatny nie tylko dla ludzi, ale także dla roślin. Najważniejsze jest, aby nie przekraczać dawki i ściśle przestrzegać zasad stosowania, a Twoje rośliny będą dorodne, zdrowe i odporne.

Podziel się ze znajomymi ogrodnikami!