Możesz dodać delikatności absolutnie każdemu mięsu.
Nie ma znaczenia, czy to elitarny stek, antrykot, kurczak, kaczka, jagnięcina czy wieprzowina. I nie chodzi o technikę krojenia czy ubijania a o użycie… sody.
Czy słyszałeś o tym, jak delikatne jest mięso marynowanie w wodzie gazowanej? W większości woda mineralna zawiera wodorowęglan sodu (NaHCO3), czyli soda. Powiemy Wam jak
używać sody i w jakich ilościach by nawet najtwardsze mięso okazało się idealnie miękkie.
Soda do mięsa
Soda nie tylko zmiękcza każde mięso, ale także jest praktycznie niezastąpiona przy przygotowywaniu dań z dziczyzny i jagnięciny. Ma bowiem właściwość wyciągania z tych gatunków specyficznego zapachu. Jamie Oliver doradza przed obrobką cieplną jagnięciny moczyć ją w wodzie z octem winnym. Ocet może zmiękczyć włókna, ale soda zmiękcza nawet grubsze żyły.
Mięso gotowane i duszone
Głównym plusem tej sztuczki jest to mięso gotuje się szybciej. Ważne jest, aby zachować proporcje: nie więcej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej na jeden litr wody.
Mięso smażone (steki, grill, barbecue)
W takich potrawach ważne jest, aby zachować równowagę kruchości, rumianej skórki i soczystości. Soda doskonale sobie z tym poradzi, wystarczy pokroić mięso na kawałki o grubości około dwóch centymetrów, natrzeć je sodą oczyszczoną i pozostawić w lodówke na kilka godzin. Potem je opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić i rzucić na patelnię.
Smażony kurczak
Najprostsza sztuczka i jednocześnie bardzo skuteczna:
Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp sodą oczyszczoną, pieprzem i polej sosem sojowym. Odstawić na 15 minut, następnie opruszyć skrobią ziemniaczaną i smażyć na patelni z olejem do zarumienienia. Wyjdą kęski z chrupiącą skórką, ale bardzo delikatnym mięskiem.
Szaszłyki wieprzowe
Marynowanie mięsa przed grillowaniem – rzecz święta, ale czasami zajmuje to zbyt dużo czasu. W celu przyspieszenia tego procesu weź 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki octu, sól i przyprawy do smaku. Uzupelnij wodą by przykryła mięso i namaczaj 20 minut.
Jagnięcina i dziczyzna
Soda zmiękcza każde mięso i pomaga pozbyć się specyficznego zapachu. Aby to zrobić, rozcieńcz 1 łyżeczkę sody na 2 litry wody i namocz mięso. Mięso wstaw do lodówki na noc lub nawet dłużej na całą dobę. Przed smażeniem, duszeniem lub pieczeniem wystarczy wyjąć je i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jak widać, prawie każde danie mięsne dzięki sodzie będzie o wiele smaczniejsze, bardziej miękkie, kruche i soczyste. Wyjątkiem są mięsa używane do pierogów, na klopsiki i gołąbki.
Ale już w kotletach mielonych mięso warto skruszyć sodą. Dodaje się ja w proporcji 1 łyżeczki na kilogram mięsa mielonego: soda w kotletach sprawia, że są lekkie i delikatne.
A jaką rolę odgrywa soda dla zdrowia? Łagodzi zgagę, zwalcza nieświeży oddech i pasożyty. Soda nie jest zalecana w przypadku zwiększonego stężenia alkaliów w organizmie, w okresie ciąży, przy nadciśnieniu i podczas zażywania niektórych leków. W umiarkowanych ilościach ten produkt przyniesie Ci tylko korzyści.