Jak zrobić kompost, najbardziej naturalny nawóz do ogrodu

Aby zrobić kompost, po prostu ułóż materiał organiczny w wykopie wykonanym w glebie, a zamieni się w próchnicę. Następnie możesz ulepszyć swój ogród kwiatowy za pomocą kompostu, zasilić trawnik, grządki warzywne, krzewy i wiele więcej.

Brzmi prosto, ale o pewnych rzeczach trzeba wiedzieć.

Istnieją dwa rodzaje kompostowania: zimne i gorące. Kompostowanie na zimno jest tak proste, jak zbieranie odpadów (takich jak skórki owoców i warzyw, kawa i skorupki jajka), a następnie umieszczanie ich w wykopanym w ziemi wykopie, lub obudowanym kompostowniku. W ciągu roku materiał ulegnie rozkładowi.

Kompostowanie na gorąco jest procesem szybszym – kompost otrzymasz w ciągu maksymalnie trzech miesięcy w czasie upałów. Do szybkiego przygotowania gorącego kompostu potrzebne są cztery składniki: azot, węgiel, powietrze i woda. Razem te produkty karmią mikroorganizmy, które przyspieszają proces degradacji. Wiosną lub jesienią, gdy jest mnóstwo odpadów ogrodowych, można przygotować dużą partię kompostu.

Kompostowanie to świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia, które chcesz wyrzucić, w myśl idei zero waste, nic się nie marnuje. Trzymanie pojemnika w kuchni, jest łatwym sposobem przechowywania materiałów do kompostowania. Zbierz te resztki, aby rozpocząć kompostowanie:

• owoce
• warzywa
• obierki
• kawę
• herbatę
• skorupki jajek
• liście, gałęzie i inne odpady roślinne
• odchody zwierząt roślinożernych
• siano, słoma
• tektury, gazety

Przed dodaniem cebuli i czosnku do kompostu powinieneś wiedzieć, że te 2 rośliny zabijają bakterie, które odgrywają ważną rolę w kompostowaniu. Jedynie naprawdę niewielkie ilości w stosunku do reszty składników nie będą miały wpływu na bakterie.

Czego nie składać na kompost. Nie tylko nie będą działać dobrze, ale przyciągną zwierzęta i szkodniki. Nie kompostuj tych artykułów:

• niczego co zawiera mięso, olej, tłuszcz
• cytrusów
• przetworzonego drewna lub tworzyw sztucznych
• odchodów psów lub kotów
• chwastów, które mają nasiona
• nabiału
• pieluch
• niedopałków papierosów
• kości
• popiołu z drewna czy węgla

Krok 1: Połącz zielone i brązowe materiały

Aby zrobić gorący kompost, poczekaj, aż będziesz mieć wystarczająco dużo materiałów, aby ułożyć stos. Materiały „brązowe” obejmują suszone materiały roślinne; odchody; zgniecione gałęzie drzew, tektury/gazety; siano/słoma. (Przed wrzuceniem do kompostownika ściętą trawę należy pozostawić do wysuszenia co najmniej przez dwa dni. Aby zapobiec powstawaniu silnego zapachu, polecamy umieszczanie w kompostowniku tylko cienkich warstw trawy.) Materiały „zielone” obejmują odpady kuchenne i fusy, odpady zwierzęce (nie od psów i kotów).

Należy utrzymać wyrównany stosunek węgla do azotu. Łatwo to osiągnąć, wrzucając do kompostownika w równych proporcjach materiał zawierający węgiel, taki jak liście i ścięte gałęzie krzewów, i materiał zawierający azot, na przykład ściętą trawę i pokrzywy. Doskonały stosunek węgla do azotu mają zazwyczaj także odpady kuchenne.

Krok 2:

Regularnie polewaj wodą stos, aby miał konsystencję wilgotnej papki. Nie dodawaj zbyt dużo wody, w przeciwnym razie mikroorganizmy w twoim stosie utopią się. Jeśli tak się stanie, twój stos zgnije.

W celu zapewnienia właściwego poziomu wilgoci w kompostowniku należy regularnie przeprowadzać test pięści — wyjąć garść ziemi kompostowej i ścisnąć ją mocno w dłoni. Jeśli między palcami pocieknie kilka kropli wody, oznacza to, że kompost ma właściwy poziom wilgoci. Jeśli wody będzie za dużo — kompost jest za mokry, natomiast jeśli nie będzie jej wcale, można przyjąć, że kompost jest za suchy.

Krok 3: Mieszaj kompost

W sezonie wegetacyjnym należy dostarczyć stosowi tlen, obracając go raz w tygodniu widłami ogrodowymi. Kompost należy przerzucać co 6 tygodni.

Krok 4: Nakarm swój ogród

Kiedy kompost nie oddaje już ciepła i staje się suchy, brązowy, jest całkowicie ugotowany i gotowy do karmienia ogrodu. Do donic i skrzynek kwiatowych używaj mieszanki składającej się w równych częściach z ziemi kompostowej i ziemi ogrodowej lub piasku. W przypadku roślin drzewiastych i krzewów ozdobnych do górnej warstwy ziemi należy wprowadzić około 3 cm kompostu. Podczas przygotowywania podłoża rabaty kwiatowej najlepiej jest zmieszać w równych proporcjach kompost z glebą, a następnie dodatkowo umieścić kompost na powierzchni rabaty i wprowadzić go w głąb w celu dalszego użyźniania.

Pamiętaj kompost jest dobrej jakości, jeśli ma normalną temperaturę gleby i nie są widoczne żadne stworzenia żyjące w ziemi.

Źródło i Miniatura wpisu: fabricatinromania.info, gardena.com

Organizm sam Ci powie jakich witamin mu brakuje

Wczesne objawy choroby Parkinsona