Jak zachować świeżość pomidorów przez całą zimę. Prosty, ale skuteczny sposób

Każdy ogrodnik, który uprawia własne pomidory, marzy o tym, aby utrzymać uprawę pomidorów jak najdłużej i rozpieszczać siebie i swoich bliskich świeżymi owocami nawet w zimie.

Ale jak zachować naturalną świeżość i smak pomidorów bez uciekania się do przetwarzania?

Zwyczajowo gospodynie domowe konserwują pomidory na zimę za pomocą soli, cukru i octu, ale istnieją inne metody konserwowania pomidorów.

1. Metoda z musztardą

Do gotowania potrzebujemy: suchych, dojrzałych pomidorów, proszku musztardowego i słoików. Bierzemy czyste, sterylne słoiki i zaczynamy układać pomidory zasypując na przemian musztardą.

Na trzy litrowy słój zużywamy ok 5-6 łyżek musztardy. Po wypełnieniu słoika zamknij pokrywki, przechyl słoik by równomiernie rozprowadzić proszek i odstaw w ciemne miejsce.

Do takiego przygotowania musisz wybrać mięsiste pomidory o niewielkich rozmiarach. Skórka nie powinna być uszkodzona, posiniaczona czy zgniła. Pomidory należy dobrze umyć i wysuszyć, wkładamy je luźno bez wciskania.

Metoda działa dzięki temu, że olejki eteryczne zawarte w musztardzie hamują rozmnażanie bakterii gnilnych. Dzięki temu pomidory mogą być długo świeże.

2. Metoda z alkoholem

Potrzebne będą słoiki, pomidory, kilka łyżek spirytusu, gruba nitka (knot).

Włóż pomidory do słoików i wlej 3 łyżki alkoholu, przykryj pokrywką, poruszaj słoikiem, aby alkohol nasączył każdy owoc. Następnie opuść podpaloną nić do środka. Jak tylko alkohol zacznie się palić, szybko zakręć słoik metalową pokrywką.

Można to zrobić także w taki sposób:

Do przygotowanego słoika wlej alkohol, podpal go długą drewnianą zapałką, albo knotem. Alkohol się zapali, zaczekaj aż wypali się całkowicie.

A teraz wkładamy pomidory i zamykamy słoiki.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Pomidory są gotowe i mogą tak stać przez 2-3 miesiące.

3. Metoda przechowywania pomidorów w trocinach

Potrzebujemy drewnianego pudełka, nie do końca dojrzałych pomidorów i gazety. Dno pudełka przykrywamy papierem, układamy trociny, a na wierzchu pomidory, na nie znów trociny i papier. Pudełko umieszczamy w ciemnym, suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Pomidory stopniowo zaczerwienią się, trociny i gazeta odprowadzą nadmiar wilgoci.

4. Metoda przechowywania pomidorów w lodówce

Pomidory można również przechowywać w lodówce w temperaturze 8 stopni w pudełku na warzywa. Takie owoce śmiało przetrwają do Nowego Roku. Możesz również zachować świeżość pomidorów, zamrażając je. W takim stanie przetrwają całą zimę i nie ulegną pogorszeniu.

Bandowanie ogórków to prosty, ale mało znany sposób na przedłużenie plonów

We wrześniu przygotowuję nawóz z odpadków kuchennych – po prostu wypycham nimi rajstopy