Jak wyhodować doskonały i puszysty pachnący koperek

Tematem dzisiejszego artykułu jest koperek ogrodowy, który jest niezbędnym ziołem w kuchni i o każdej porze roku.

Wielu początkujących ogrodników i letnich mieszkańców próbuje uprawiać koperek w swoich rabatach warzywnych, ale patrząc na efekt tych prób, wzdychają smutno i czują rozczarowanie.

Ale na wsiach u tradycyjnych gospodyń aż roi się od bujnego kopru.

Pod koniec sezonu zostawiają na grządkach kilka roślin kopru z suszonymi parasolami, które poruszane przez jesienny wiatr zrzucają nasiona na ziemię.

Wiosną w tym miejscu pojawiają się grube pędy kopru, które aż trzeba przerzedzać, aby nie kolidowały ze sobą. O wyznaczonej porze w grządkach rośnie doskonały puszysty, pachnący koperek.

Dlaczego starsze ogrodniczki pozwalają się wysiewać koperkowi samodzielnie? Nasiona kopru zawierają substancje hamujące kiełkowanie. Przez okres zimy te substancje zostają zneutralizowane i nasiona kiełkują znacznie lepiej.

Dlatego jeśli wysiewamy koperek znacznie poprawimy jego zdolność kiełkowania jeśli odpowiednio przygotujemy nasiona.

Jeśli nasiona kopru moczymy w wodzie przez co najmniej jeden dzień kiełkowanie nastąpi szybciej i wykiełkuje więcej nasion.

Niektórzy ogrodnicy stosują moczenie nasion kopru w 3% roztworze nadtlenku wodoru przez 8-10 minut.

Bardzo skuteczne jest także moczenie w roztworze kwasu borowego: 1 łyżeczka kwasu borowego w szklance wody na 1 godzinę.

Odmiany kopru

Koper można wysiewać przez cały sezon, a późne odmiany przez cały rok. Istnieją odmiany kopru wczesnego, odmiany średnie i odmiany późne. Różnią się czasem kiełkowania i wzrostu, czyli osiągnięcia wysokości 10-15 centymetrów.

We wczesnych odmianach kopru taka dojrzałość występuje po 25–27 dniach.

W średnich odmianach – po 35-40 dniach.

Późne odmiany kopru mają długi okres wegetacji i nie wiążą parasoli przez bardzo długi czas. Jednak dzięki takim odmianom będziesz mieć świeże pachnące warzywa przez cały rok. Zaleca się uprawiać na parapecie, w doniczkach o wysokości 10 cm i średnicy 20 cm.

Warunki uprawy

Gleba do uprawy kopru powinna być luźna i umiarkowanie wilgotna. Koper dobrze rośnie i rozwija się w ciepłych i dobrze nasłonecznionych warunkach. Nawet lekki półcień może negatywnie wpłynąć na jakość plonu kopru: będzie rósł wolniej, a jego smak będzie gorszy, a aromat słabszy.

Koper można wysiewać w rowki o głębokości 3–4 cm w rozstawie rzędów 15–20 cm, wierzch rowka można posypać kompostem lub próchnicą, ale jeśli gleba jest żyzna, nie jest to konieczne.

Podlewanie przed kiełkowaniem powinno być regularne. Dalszą pielęgnacją upraw kopru będzie poluzowanie rozstawy rzędów, gdy pojawią się pędy, oraz nawożenie, jeśli chcemy wyhodować naprawdę bujny i gęsty koperek.

Najlepszym naturalnym nawozem będą napary (gnojówki) z pokrzywy lub mniszka lekarskiego, które nie tylko dostarczą koperkowi składników odżywczych, ale także zapobiegną występowaniu chorób.

Koper jest podatny na mszyce i grzyby fusarium. Objawami są żółknięcie łodyg i liści.

Opryski najlepiej zastosować od razu po zauważeniu pierwszych objawów.

Czym posypać truskawki w maju, aby ochronić je przed szkodnikami i zwiększyć plony

Aby sadzonki ogórków rosły zdrowe i krępe, przeprowadzam 3 ważne procedury