To najprostszy przepis na lekko solone ogórki.
Przypomina mi smak dzieciństwa i przetworów z babcinej spiżarni.
Nie sądziłam, że można je przygotować tak szybko. Wystarczy im tylko jednak noc!
Wychodzą chrupiące i niesamowicie smaczne.
Składniki
• 1,7 kg ogórków
• 5-7 ząbków czosnku
• 50 g parasoli koprowych
• 3 łyżki soli
Przygotowanie
Składniki są przewidziane na trzylitrowy słoik.
Najpierw dobrze umyj ogórki. Najlepiej zalać je w misce zimną wodą i pozostawić na godzinę.
Aby ogórki były dobrze solone, odetnij ich końce.
Następnie obierz i umyj czosnek. Ważny niuans: do gotowania szybkich solonych ogórków z czosnkiem sól nie powinna być solą morską, ale zwykłą solą kamienną.
Na dno słoika włóż koperek i czosnek. Jeśli ząbki są duże, można je pociąć.
Następnie wypełnij słoik ogórkami. Staraj się robić to wypełniając słój ciasno.
Możesz dodać trochę koperku na wierzchu ogórków. Następnie przykryj solą. Zalej ogórki wrzątkiem.
Następnie zamknij słoik pokrywką i pochyl go w różne strony tak, aby sól była równomiernie rozprowadzona w słoiku.
Po ostygnięciu ogórków włóż słoik do lodówki. Jeśli wieczorem zrobisz szybko solone ogórki z czosnkiem, to rano będą gotowe.