Oto jak przygotować kurkumę, aby wspomóc wątrobę, mózg i tarczycę

Ludzie poznali i docenili niesamowite dobroczynne właściwości kurkumy ponad sto lat temu. Ten potężny produkt może poprawić zdrowie na wiele sposobów.

Kurkuma ma również imponujący zasób wartości odżywczych.

Jedna łyżka (7 gramów) mielonej kurkumy zawiera około:

23,9 kalorie
4,4 grama węglowodanów
0,5 grama białka
0,7 grama tłuszczu
1,4 grama błonnika
0,5 miligrama manganu
2,8 miligrama żelaza
0,1 miligrama witaminy B6
170 miligramów potasu
1,7 miligrama witaminy C
13 miligramów magnezu

Zawiera także witaminę E, witaminę K, niacynę, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i miedź.

Woda z kurkumą to jeden z najlepszych sposobów na skorzystanie z zalet tej przyprawy, a wszystko, co musisz zrobić, to dodać kurkumę do szklanki ciepłej wody. Wymieszać i wypić.

Oto zalety regularnego spożywania tego napoju każdego ranka przez dwa tygodnie:

Zapobiega uszkodzeniom wątroby

Kurkuma zapobiega uszkodzeniom wątroby, a nawet regeneruje uszkodzone komórki wątroby. Stymuluje naturalną produkcję żółci i poprawia pracę pęcherzyka żółciowego.

Utrzymuje zdrowie mózgu

Ta przyprawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek mózgowych i neutralizują wolne rodniki.

Zwalcza stany zapalne i działa przeciwbólowo

Przewlekłe stany zapalne to główna przyczyna różnych schorzeń, a ta przyprawa skutecznie zwalcza stany zapalne i łagodzi dolegliwości bólowe.

Poprawia czynność tarczycy

Kurkuma jest bardzo przydatna w leczeniu chorób autoimmunologicznych tarczycy i obniża poziom cholesterolu.

Wystarczy wymieszać pół łyżki kurkumy w szklance wody.

Wymieszaj kurkumę w ciepłej wodzie (może być również w mleku). Dobrze się rozpuszcza. Pij napój rano. Nie ma znaczenia czy wypijesz przed, czy po śniadaniu.

Możesz dodać szczyptę czarnego pieprzu dla lepszego wchłaniania.

Pij przez 1-2 tygodnie, potem zrób sobie dłuższą przerwę.

Źródło: 365novini.com, Miniatura wpisu: freepik.com

Sprytna metoda wysiewania marchwi. Bez przerzedzania, dobre zbiory!

Jedna łyżeczka przed posiłkami zastąpi wszystkie witaminy i wzmocni odporność po zimie