Prosta technika aby twoja maszynka do mięsa była zawsze dobrze naostrzona

Maszynka do mięsa to fantastyczne urządzenie, które pozwala urozmaicać repertuar potraw mięsnych oraz przyrządzać różnego rodzaju farsze.

Ale każdego kucharza nie raz doprowadziła do frustracji, gdy noże zaczęły się tępić i zamiast rozdrabniać mięsne włókna, maszynka miażdży je na papkę i zapycha się od nieprzepchniętych błon i ścięgien.

Czasem po prostu wygodniej kupić gotowe, mielone mięso, zamiast godzinami męczyć się z tępą maszynką.

A przecież tylko samodzielne mielenie mięsa daje pewność co do jego jakości. We własnej maszynce możemy też wybrać grubość mielenia, na co nie mamy wpływu kupując mięso pakowane lub mielone przez sprzedawcę.

Jak mieć zawsze dobrze naostrzoną maszynkę do mięsa

Do tego potrzebujemy jedynie arkusza drobnoziarnistego papieru ściernego.

Zasada działania maszynki do mięsa jest taka, że mięso siekane jest pomiędzy nożykiem umieszczonym na ślimaku a sitkiem.

Przypomina to pracę nożyczek gdzie papier jest cięty dwoma stycznymi ostrzami.

Możesz przeprowadzić eksperyment. Wytnij pasek papieru i włóż go do otworu sitka. Połóż nożyk na wierzchu i obróć nim. Jeśli są stępione, papier po prostu się wygnie i wślizgnie pomiędzy.

Jak w prosty sposób naostrzyć nożyk i sitko

Arkusz papieru ściernego kładziemy na całkowicie płaskiej powierzchni. Można go przykleić do blatu taśmą klejącą żeby się nie przesuwał.

Nożyki kładziemy na papierze i dociskając równomiernie, okrężnymi ruchami pocieramy o papier w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Po kilku minutach powierzchnia stanie się błyszcząca i wypolerowana.

Następnie te same ruchy wykonujemy z sitkiem.

Pamiętaj, że podczas montażu maszynki te obrabiane powierzchnie muszą być zawsze położone przy sobie, wówczas powstanie efekt samoostrzących się nożyczek.

Oznacza to, że siatka powinna być zawsze umieszczona z jednej i tej samej strony!

Wszystko jest naostrzone i teraz możemy powtórzyć eksperyment. W ten sam sposób wkładamy pasek papieru do kratki i przekręcamy przez niego noże. Papier zostaje gładko przecięty.

Teraz musimy jeszcze dobrze wypłukać części pod wodą i możemy użyć maszynki, która teraz tnie jak nowa.

Ta metoda ostrzenia nadaje się zarówno do mechanicznych, jak i elektrycznych maszynek do mielenia mięsa.

Zamiast papieru można użyć osełki namoczonej w wodzie. Wówczas nożyk i sitko przesuwamy po niej ruchami posuwisto zwrotnymi, w przód i w tył.

Po około 2 minutach przekręcamy lekko ostrzony element. Powtarzamy czynność aż do wyszlifowania w każdym ustawieniu.

Najlepszy sposób na tanie wyczyszczenie pralki z kamienia i pozbycie się zapachu

kaktus Święta Dziękczynienia, szlumbergera ucięta (Schlumbergera truncata)

Szlumbergera ucięta, grudnik – Co zrobić żeby kwitła i jak dbać w czasie kwitnienia