Jak mieć świeży seler przez cały rok. Wskazówki dotyczące uprawy

Seler uprawiamy przez sadzonki. Małe nasiona tej kultury nie nadają się do siania w glebie, ponieważ kiełkują przy udziale świetła, powinny zostać jedynie lekko dociśniete do powierzchni gleby.

Kultury przykrywa się folią i umieszcza w ciepłym miejscu (20–25 ° C).

Seler kiełkuje powoli, pędy pojawiają się w ciągu 10-20 dni. Przez cały ten czas gleba musi być wilgotna, dlatego należy ją stale spryskiwać wodą.

Po wykielkowaniu rozsady umieszcza się w chłodnym miejscu (14-16 ° C). Po wytworzeniu dwóch lub trzech liści sadzonki wsadza się je do ziemi w odległości 4-5 cm.

Sadzonki należy podlewać i karmić złożonym nawozem.

Sadzonki selera sadzi się w otwartym terenie w drugiej połowie maja. Seler jest dość odporny na zimno, sadzonki mogą wytrzymać mrozy do -5 ° C. Jeśli jednak zimna pogoda trwa dłużej, może to prowadzić do tego, że nie powstają żadne liście, a nawet korzenie rośliny. Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju selera wynosi 18–22 ° С.

Kultura ta preferuje lekkie, piaszczyste, wolne i żyzne gleby o neutralne lub lekko alkaliczne. Najlepszymi poprzednikami są kapusta, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i ziemniaki. Nie można sadzić selera w grządkach, na których rosły takie rośliny, jak marchew, pietruszka, pasternak, koperek.

Gleba przygotowywana jesienią: w otwory na głębokość 20-30 cm, dodaj 3-4 kg próchnicy lub kompostu i 20-30 g superfosfatu na 1 m kwadratowy, a wiosną – 30-40 g złożonego nawozu mineralnego.

Sadzonki sadzi się w odległości około 10 cm, w odległościach między rzędami 40-50 cm.

Seler jest rośliną bardzo lubiącą wilgoć, dlatego podlewanie powinno być regularne i obfite (do 5 litrów na 1 m2). Gleba wokół rośliny musi być wolna od chwastów.

W miarę wzrostu usuwaj najsłabsze rośliny. Ostateczna odległość między roślinami powinna wynosić 15-20 cm w przypadku zbioru liści i łodyg oraz 25–40 cm (w zależności od odmiany) w przypadku korzenia.

Nawozi się je dwa razy w sezonie: dwa tygodnie po posadzeniu i trzy tygodnie później. W górnej części selera korzeniowego powinien dominować potas, a liścieach – azot i potas w równych proporcjach.

Zielony liść selera można ciąć w razie potrzeby. Jesienią, przed mrozem, obcina się je całkowicie. Początkowo korzenie wykopuje się selektywnie, a począwszy od września i października całości. Zielone części kroi się, suszy lub mrozi, a bulwy przechowuje się w temperaturze 2–5 ° C.

Rośliny okopowe można przesadzać do skrzynek, aby mieć świeże przez całą zimę.

Źródło i miniatura wpisu: fabricatinromania.info

„Złote rozwiązanie” dla pomidorów. Dla dobrych zbiorów i zdrowych krzewów

Kwiat kasztanowca – cenny lek: leczy białaczkę, guzy mózgu, żylaki i zakrzepowe zapalenie żył