Ta niepozorna czynność jaką jest hartowanie sadzonek, to jedna z najważniejszych procedur w uprawie. Wielu ogrodników, zwłaszcza początkujących, nie zdaje sobie sprawy jak duży ma wpływ na jakość przyszłych plonów.
Hartowanie dotyczy wszystkich sadzonek, które najpierw wysiewamy w pomieszczeniach, a potem przesadzamy do gruntu. Jednak szczególnie ważne jest w przypadku roślin ciepłolubnych (np pomidorów), które bez tego etapu mogłyby mieć poważny problem z dostosowaniem się do nowych warunków.
Pamiętajmy, że sadzonki w pomieszczeniu rosną w temperaturach wyższych niż na zewnątrz i przede wszystkim stałych. Nie doświadczają palącego słońca, dużych różnic temperatur pomiędzy dniem a nocą, ani porywistego wiatru.
Narażenie je na takie warunki bez przygotowania, to wystawienie je na ogromny stres, który mógłby skutkować osłabieniem rośliny, zwiększeniem podatności na choroby, trudnościami z zakorzenieniem, pobieraniem wody i składników odżywczych.
Proces hartowania pomaga sadzonkom przystosować się stopniowo do wpływu środowiska, warunków atmosferycznych i zmian temperatury.
Kiedy hartować sadzonki?
Proces hartowania wymaga czasu, aby przebiegł pomyślnie. Hartowanie powinno trwać minimum tydzień, a najlepiej 10 dni przed planowanym terminem przesadzenia.
Można go rozpocząć dopiero, gdy temperatury powietrza i gleby staną się stabilne. W przypadku pomidorów powinny wynosić minimum 15 stopni.
Jak hartować sadzonki
Ważne jest aby hartowanie przeprowadzać ostrożnie i początkowo na krótko. Następnie stopniowo zwiększając ekspozycje na warunki otoczenia, w którym sadzonki będą się rozwijały po przesadzeniu do gleby.
W pierwszych 1-3 dniach wynosimy sadzonki na zewnątrz na godzinę. Oczywiście pod warunkiem, że jest powyżej 15 stopni i nie ma deszczu.
Umieszczamy je w miejscu osłoniętym od wiatru i mocnego słońca. W pierwszych dniach nie zaszkodzi dodatkowe przykrycie ich białą agrotkaniną.
W kolejnych dniach stopniowo i delikatnie wydłużamy czas przebywania roślin na zewnątrz. Pamiętając oczywiście by zawsze schować je na noc.
4-5 dnia możemy stopniowo wystawiać je na słońce, pod koniec hartowania mogą stać przez cały dzień bez osłony.
Dwa ostatnie dni sadzonki zostawiamy na zewnątrz również na noc. Dla bezpieczeństwa jednak dobrze jest je osłonić białą włóknina na wszelki wypadek.
Nie zapominamy o podlewaniu. Wystawienie na działanie wiatru i słońca szybciej wysusza glebę, dlatego trzeba regularnie monitorować wilgotność. Podlewamy zawsze pod korzeń bez polewania łodygi i liści.
W czasie hartowania uważamy również na szkodniki i ślimaki.
Podczas hartowania nie nawozimy roślin. Wznawiamy nawożenie dopiero, gdy sadzonki przyzwyczają się do nowych warunków i wznowią rozwój.
Na stale miejsce sadzonki przesadzamy dopiero w drugiej połowie maja, kiedy nie grożą im już przygruntowe przymrozki.
Jakie rośliny potrzebują hartowania
Oto lista roślin, które trzeba zahartować:
- warzywa i zioła: pomidory, ogórki, papryka, sałata, kalarepa, bazylia itd.
- byliny jednoroczne wysiewane w domu,
- rośliny domowe, które wystawiamy latem na balkon czy taras
- rośliny ozdobne, które zimujemy w pomieszczeniach