Często pisze się o imbirze, ale nie każdy wie jak go używać i na co – najlepsze przepisy

Często pisze się o imbirze, ale dziś napiszemy o jego naprawdę licznych zaletach i doskonałych przepisach na jego użycie.

Imbir ma wyjątkową zdolność oczyszczania organizmu z prawie wszystkich rodzajów toksyn, które są wchłaniane przez żywność, alkohol, chemikalia i promieniowanie.

Toksyny to główne przyczyny wielu chorób! Zatruwają nasz organizm, powodują degenerację komórek, co prowadzi do chorób onkologicznych.

Toksyny gromadzą się na ściankach naczyń krwionośnych i stają się przyczyną nadciśnienia, stwardnienia rozsianego, udaru mózgu, chorób serca.

Sole (a także toksyny) powstające w stawach powodują zapalenie stawów i osteoporozę.

Ale imbir potrafi uruchomić procesy pozwalające organizmowi pozbyć się zanieczyszczeń, oczyścić organizm, a co za tym idzie – w naturalny sposób przywrócić mu zdrowie.

Oryginalne przepisy od lekarza rosyjskiej medycyny naturalnej

Przygotowanie słynnego napoju imbirowego:

– 1 mały korzeń (10-20 g) imbiru lub 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru zalać 200 ml wrzącej przegotowanej wody i pozostawić na 10 minut. Dodaj łyżeczkę miodu i soku z cytryny (do smaku).

Sposób przyjmowania: pół rano na czczo, pół godziny przed posiłkiem, drugą połowę w ciągu dnia małymi łykami między posiłkami.

Napój ten przyspiesza przemianę materii, neutralizuje nagromadzone w organizmie toksyny i pomaga w lepszym trawieniu pokarmów.

Napój można spożywać codziennie.

Imbir jako preparat na wątrobę

Do długotrwałego i systematycznego oczyszczania wątroby (szczególnie w leczeniu alkoholizmu i po skutkach chemioterapii) stosuje się nalewkę imbirową.

Przygotowanie:

Dobrze umyj środkowy korzeń imbiru (30 g) i zetrzyj go razem ze skórką. Następnie umieść starty korzeń imbiru w ciemnym szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wlej 200 ml brandy, zamknij i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 10-14 dni.

Rozcieńcz destylowaną lub zimną przegotowaną wodą w stosunku 1: 1. Weź nalewkę na pusty żołądek 10-15 minut przed posiłkiem zgodnie z następującym schematem:

Powinien zaczynać się od 10 kropli, zwiększając codziennie o 2 krople po 15 dniach. Po osiągnięciu 40 kropli dziennie – należy dalej pić nalewkę przez kolejne 15 dni tę samą dawkę (40 kropli) każdego dnia, następnie stopniowo zmniejszać spożycie (o 2 krople dziennie) w przeciwnym kierunku, doprowadzając do 10. Dwutygodniowa przerwa i powtórzenie zabiegu.

Nalewka imbirowa „Odporność”

Ta nalewka z imbiru ma wyjątkowy wpływ na poprawę odporności całego organizmu i świetnie sprawdza się w okresie grypy, przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Przepis na nalewkę na silną odporność:

400 g świeżego korzenia imbiru obranego, startego i zalanego 1 litrem alkoholu lub jakościowej brandy. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, od czasu do czasu wstrząsając. Gdy nalewka zmieni kolor na żółty, odcedź ją. Spożywaj 1 łyżeczkę po śniadaniu i obiedzie. Nie stosuj wieczorem.

Imbir z miodem, cytryną i czosnkiem.

Będziesz potrzebował składników wymienionych poniżej:

• 500 ml miodu
• słoik 700-800 ml (nie mniej)
• 2 średnie lub 1 większy korzeń imbiru
• sok z 1 cytryny lub cała cytryna pokrojona w plasterki
• 3-4 ząbki (lub 1 mała główka) czosnku

Imbir zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z cytryny lub pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj. Całość włóż do słoika z miodem, ale nie pełnego (wypełnionego trochę więcej niż do połowy), bo cytryna i imbir wypuszczą sok. Odstaw na jeden dzień (zobacz, jak bardzo zwiększyła się zawartość słoika z powodu soku z cytryny i imbiru).

Następnie uzupełnij słoik miodem.

Jeśli jesteś chory, weź 3 łyżki dziennie. Ze względu na profilaktykę i wzmocnienie odporności wystarczy 1-2 łyżki dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru:

Choć stosowanie imbiru jest stosunkowo bezpieczne, są grupy osób, którym nie będzie służyło zwiększone spożycie korzenia.

• Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych

• Cukrzyca

• Nadciśnienie

• Ciąża

• Niska masa ciała

• Dzieci do 12 miesiąca

• Wrzody żołądka, okrężnicy, zespół jelita wrażliwego

W przypadku niektórych dolegliwości nie zaleca się całkowitego zrezygnowania ze spożywania imbiru, a jedynie zwracania uwagi, by nie przekroczyć zalecanych ilości, ponieważ imbir w odpowiednich dawkach może dobrze działać na te schorzenia. Najlepiej skonsultować swój przypadek z lekarzem prowadzącym.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: herbs.news, Miniatura wpisu: freepik.com

Jak prawidłowo ugotować fasolę by nie rozpadała się i nie powodowała wzdęć?

Jeśli chcesz, aby twoje ciało było wolne od grzybów, nie dawaj im jedzenia!