Często pisze się o imbirze, ale dziś napiszemy o jego naprawdę licznych zaletach i doskonałych przepisach na jego użycie.
Imbir ma wyjątkową zdolność oczyszczania organizmu z prawie wszystkich rodzajów toksyn, które są wchłaniane przez żywność, alkohol, chemikalia i promieniowanie.
Toksyny to główne przyczyny wielu chorób! Zatruwają nasz organizm, powodują degenerację komórek, co prowadzi do chorób onkologicznych.
Toksyny gromadzą się na ściankach naczyń krwionośnych i stają się przyczyną nadciśnienia, stwardnienia rozsianego, udaru mózgu, chorób serca.
Sole (a także toksyny) powstające w stawach powodują zapalenie stawów i osteoporozę.
Ale imbir potrafi uruchomić procesy pozwalające organizmowi pozbyć się zanieczyszczeń, oczyścić organizm, a co za tym idzie – w naturalny sposób przywrócić mu zdrowie.
Oryginalne przepisy od lekarza rosyjskiej medycyny naturalnej
Przygotowanie słynnego napoju imbirowego:
– 1 mały korzeń (10-20 g) imbiru lub 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru zalać 200 ml wrzącej przegotowanej wody i pozostawić na 10 minut. Dodaj łyżeczkę miodu i soku z cytryny (do smaku).
Sposób przyjmowania: pół rano na czczo, pół godziny przed posiłkiem, drugą połowę w ciągu dnia małymi łykami między posiłkami.
Napój ten przyspiesza przemianę materii, neutralizuje nagromadzone w organizmie toksyny i pomaga w lepszym trawieniu pokarmów.
Napój można spożywać codziennie.
Imbir jako preparat na wątrobę
Do długotrwałego i systematycznego oczyszczania wątroby (szczególnie w leczeniu alkoholizmu i po skutkach chemioterapii) stosuje się nalewkę imbirową.
Przygotowanie:
Dobrze umyj środkowy korzeń imbiru (30 g) i zetrzyj go razem ze skórką. Następnie umieść starty korzeń imbiru w ciemnym szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wlej 200 ml brandy, zamknij i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 10-14 dni.
Rozcieńcz destylowaną lub zimną przegotowaną wodą w stosunku 1: 1. Weź nalewkę na pusty żołądek 10-15 minut przed posiłkiem zgodnie z następującym schematem:
Powinien zaczynać się od 10 kropli, zwiększając codziennie o 2 krople po 15 dniach. Po osiągnięciu 40 kropli dziennie – należy dalej pić nalewkę przez kolejne 15 dni tę samą dawkę (40 kropli) każdego dnia, następnie stopniowo zmniejszać spożycie (o 2 krople dziennie) w przeciwnym kierunku, doprowadzając do 10. Dwutygodniowa przerwa i powtórzenie zabiegu.
Nalewka imbirowa „Odporność”
Ta nalewka z imbiru ma wyjątkowy wpływ na poprawę odporności całego organizmu i świetnie sprawdza się w okresie grypy, przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
Przepis na nalewkę na silną odporność:
400 g świeżego korzenia imbiru obranego, startego i zalanego 1 litrem alkoholu lub jakościowej brandy. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, od czasu do czasu wstrząsając. Gdy nalewka zmieni kolor na żółty, odcedź ją. Spożywaj 1 łyżeczkę po śniadaniu i obiedzie. Nie stosuj wieczorem.
Imbir z miodem, cytryną i czosnkiem.
Będziesz potrzebował składników wymienionych poniżej:
• 500 ml miodu
• słoik 700-800 ml (nie mniej)
• 2 średnie lub 1 większy korzeń imbiru
• sok z 1 cytryny lub cała cytryna pokrojona w plasterki
• 3-4 ząbki (lub 1 mała główka) czosnku
Imbir zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z cytryny lub pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj. Całość włóż do słoika z miodem, ale nie pełnego (wypełnionego trochę więcej niż do połowy), bo cytryna i imbir wypuszczą sok. Odstaw na jeden dzień (zobacz, jak bardzo zwiększyła się zawartość słoika z powodu soku z cytryny i imbiru).
Następnie uzupełnij słoik miodem.
Jeśli jesteś chory, weź 3 łyżki dziennie. Ze względu na profilaktykę i wzmocnienie odporności wystarczy 1-2 łyżki dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania imbiru:
Choć stosowanie imbiru jest stosunkowo bezpieczne, są grupy osób, którym nie będzie służyło zwiększone spożycie korzenia.
• Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych
• Cukrzyca
• Nadciśnienie
• Ciąża
• Niska masa ciała
• Dzieci do 12 miesiąca
• Wrzody żołądka, okrężnicy, zespół jelita wrażliwego
W przypadku niektórych dolegliwości nie zaleca się całkowitego zrezygnowania ze spożywania imbiru, a jedynie zwracania uwagi, by nie przekroczyć zalecanych ilości, ponieważ imbir w odpowiednich dawkach może dobrze działać na te schorzenia. Najlepiej skonsultować swój przypadek z lekarzem prowadzącym.