Ich kolor odstrasza i łatwo je pomylić, ale to jeden z najpyszniejszych borowików

Grzybiarze nazywają go czerwononóżka, gniewus, ceglak. Naprawdę nazywa się borowik ceglastopory.

I choć budową do złudzenia przypomina borowika szlachetnego, kolorem odstrasza niedoświadczonych zbieraczy.

Ma brązowy kapelusz pokryty zamszową skórką, ale jest czerwony pod spodem, trzonek także jest ceglastoczerwony. Na dodatek po przekrojeniu widać jak zmienia kolor na granatowy.

Niejednego grzybiarza wprawił w zakłopotanie. Jadalny czy niejadalny, brać czy też nie?

Borowik ceglastopory jest jaknajbardziej jadalnym i to bardzo smacznym grzybem. Jego smak jest intensywnie orzechowy i jak twierdzą smakosze, smakuje lepiej niż borowik szlachetny.

Ale Uwaga, tylko po obróbce cieplnej.

Ten grzyb musi być ugotowany, podobnie zresztą jak podgrzybki zjedzony na surowo mógłby wywołać dolegliwości żółądkowo-jelitowe. Po obróbce zasiniały trzonek wraca go jasnożółtej barwy.

Nie jest trujący, ale ma jedną wadę. Jest dość podobny do borowika szatańskiego, a z nim lepiej go nie pomylić. Trzonek „szatana” ma zdecydowanie intensywniejszy odcień czerwieni i jaśniejszy kapelusz.

Na zdjęciu poniżej widać od lewej

borowik ceglastopory, borowik szatański

W jakiej postaci borowik ceglastopory jest najlepszy?

Nadaje się do takiej samej obróbki jak borowik szlachetny. Może być marynowany, duszony, gotowany, smażony.

Przepis na zupę krem z suszonych borowików ceglastoporych

Składniki:

  • 250g suszonych borowików ceglastoporych
  • 1 szklanka wody
  • 1 litr rosołu
  • 2-3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 mały por
  • łyżka masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około godzinę. Pora kroimy na plasterki i dusimy na maśle, Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, dorzucamy do pora i smażymy chwilkę, Grzyby odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pora i ziemniaków. Zalewamy przecedzoną przez sitko wodą z moczenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, całość przekładamy do rosołu i gotujemy do chwili aż ziemniaki zmiękną. Zupę blendujemy na gładką masę.
Podajemy z posiekana natką pietruszki. Jako dodatek można użyć groszku ptysiowego, grzanek lub ugotowanego oddzielnie makaronu. Do talerza dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany.

Grzyby duszone ze śmietaną

Składniki:

  • 500 g borowików ceglastoporych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • szklanka wrzątku
  • 150 ml śmietany 18 lub 30 proc.
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i borowiki oczyszczamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec wrzucamy czosnek i po chwili dorzucamy grzyby. Zalewamy wrzątkiem. Przyprawiamy. Dusimy około pół godziny na małym ogniu. Zaprawiamy śmietaną i dusimy chwilę bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z makaronami, kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Świetnie smakuje z grillowanymi polędwiczkami wieprzowymi.

Smacznego!

A czy wy zbieracie borowiki ceglastopore?

Źródło: haps.pl Fotografia tytułowa:flickr.com

Jak zamrozić pomidory na zimę. Podstawowe zasady mrożenia pomidorów

Co sadzić na grządkach we wrześniu, aby przedłużyć sezon