Glistnik jaskółcze ziele – roślina ta jest prawdziwym „darem niebios” dla osób cierpiących na choroby! Oto, co z nim zrobić

Glistnik jaskółcze ziele jest powszechnie znany ze swoich właściwości leczniczych.

Korzenie, liście, kwiaty i sok rośliny mogą być wykorzystywane do celów leczniczych. Najlepiej je zbierać pod koniec maja – do połowy czerwca.

Kto z nas nie zna tej rośliny? Prawdopodobnie zetknąłeś się ze stosowaniem soku z glistnika do walki z brodawkami na ciele. W końcu druga nazwa rośliny – brodawka. Niektórych nalewka z glistnika pozbawiła brodawczaków – łagodnych guzów na skórze.

Glistnik ma złożony skład chemiczny. Można w nim znaleźć:

– witamina A, C,
– olejki eteryczne i alkohole,
– kwasy organiczne,
– saponiny,
– flawonoidy i alkaloidy.

Dlatego roślina ma wiele przydatnych właściwości:

– przeciwzapalne;
– przyspeszające gojenie się ran;
– przeciwskurczowe;
– łagodzące;
– moczopędne;
– przeciwnowotworowe.

Oto kilka sposobów na glistnik, które możesz zrobić w domu:

Odwar z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny.

Zastosowanie: egzema, łuszczyca, zapalenia skóry itp.

Przygotowanie: 1 łyżka posiekanych świeżych lub suszonych ziół zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę lub pozostawić na 15 minut w kapieli wodnej.

Jak stosować: dotknięte obszary zwilżyć odwarem, dodac do kapieli, stosować do płukania jamy ustnej przy zapaleniu jamy ustnej i kandydozie.

Napar z glistnika

Sposób użycia: wewnętrzny.

Zastosowanie:

– zapalenie wątroby;
– zapalenie pęcherzyka żółciowego;
– zapalenie pęcherzyka żółciowego;
– choroby trzustki;
– polipy narządów wewnętrznych;
– gruźlica;
– zapalenie żołądka, zapalenie jelita grubego;
– choroby ginekologiczne;
– nowotwór;
– zmiany grzybicze narządów wewnętrznych;
– padaczka;
– paraliż;
– nerwice.

Przygotowanie: szklanką wrzącej wody zalej łyżeczkę posiekanych ziół, zaparzaj przez 20 minut i weź 20 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie. Rozpocznij leczenie od 1 łyżeczki. Stopniowo zwiększaj dawkę do 1 łyżki stołowej słuchając uważnie swojego ciała.

Sok z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny.

Zastosowanie: do leczenia brodawczaków, brodawek, suchych modzeli, wysypki opryszczkowej, grzybiczych zmian skórnych, łuszczycy.

Sposób użycia: nanieść sok ostrożnie – tylko na brodawkę, brodawczaka, plamę łuszczycową lub opryszczkę, unikając kontaktu z czystą skórą. Nasmaruj dotknięty obszar 2-3 razy dziennie. Po kilku dniach skóra zostanie oczyszczona. Przed zabiegiem wykonaj test: posmaruj skórę po wewnętrznej stronie nadgarstka niewielką ilością soku, by sprawdzić czy nie jestes uczulony.

Nalewka z glistnika na wódce

Sposób użycia: wewnętrzny.

Przygotowanie: opłucz roślinię, wysusz ją, pokrój na małe kawałki, a następnie wypełnij nią szklany słój, ale nie zbyt ciasno. Napełnij słoika wódką, Odstaw na dwa tygodnie w ciemnym miejscu, a następnie odcedź. Rozcieńcz powstałą nalewkę wódką. Aby to zrobić, weź dwie części wódki na jedną część powstałej nalewki i wstrząśnij.

Ważne: wszystkie prace należy wykonywać w gumowych rękawiczkach.

Sposób użycia: zacznij przyjmować nalewkę doustnie w ilości 2-3 kropli, stopniowo zwiększaj dawkę do 15 kropli. Nie zaleca
się przyjmowania więcej niż 15 kropli w jednej dawce.

Olej z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny.

Zastosowanie: na wypryski, skazęy, trądzik, obrzęk, łuszczycę, czyraki, łojotok, gruźlicę skóry, toczeń rumieniowaty, brodawki.

Przygotowanie: umieść ziele glistnika w szklanym słoju i napełnij olejem roślinnym (najlepiej migdałowym lub brzoskwiniowym). Powinien całkowicie zakrywać rosliny. Odstaw olej na co najmniej tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu, a następnie odcedź, odciśnij. Dodaj do niego taką samą ilość oleju bazowego.

PAMIĘTAJ! Pomimo wszystkich zalet glistnika, nadal jest trującą rośliną, więc ma wiele przeciwwskazań do stosowania, m.in:

– padaczka;
– niedociśnienie;
– astma oskrzelowa;
– dusznica bolesna;
– zaburzenia psychiczne;
– okres laktacji.

Zioła nie należy stosować w leczeniu małych dzieci i kobiet w ciąży. Podczas przyjmowania produktów na bazie glistnika należy przestrzegać dokładnych dawek. Pozwoli to uniknąć zatrucia toksycznymi substancjami.


Oto objawy, które świadczą o przedawkowaniu i zatruciu:

– ciągłe pragnienie,
– ciężkość głowy i brzucha,
– wymioty,
– biegunka,
– zawroty głowy,
– omdlenia, a czasem nawet halucynacje.

Jeśli wystąpią te objawy, należy natychmiast przerwać przyjmowanie, przepłukać żołądek i udać do lekarza.

Do leczenia glistnikiem używamy jego nadziemnej części, która jest zbierana podczas kwitnienia. Glistnik stosuje się w postaci wywarów, naparów, olejków, alkoholu lub nalewek z wódkią.

Pamiętaj, aby postępować zgodnie ze wskazówkami!

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem.
Źródło i Fotografie: otozh.com.ua

To ciasto jest najprostsze i najsmaczniejsze! Wymieszać składniki i do piekarnika. Och, jak pyszne!

Dlaczego ogórki nie rosną? Przyczyny i porady dotyczące opieki