Zielone szyszki pomogą znormalizować ciśnienie w nadciśnieniu, a także wyleczyć zapalenie żołądka.
Należy zalać 1 część objętości słoja pokruszonych szyszek 10 częściami wódki, pozostawić na tydzień w ciepłym miejscu, a następnie zażywać 1 łyżkę nalewki 3 razy dziennie przez 1-2 miesiące.
Dżem z młodych szyszek, zbieranych między 15 maja a 15 czerwca, to doskonały środek na kaszel i zapalenie oskrzeli.
Do emaliowanej miski należy zalać 50-60 szyszek z 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmij szyszki, ostudź bulion, dodaj do niego 2 kg cukru i gotuj przez kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Weź 1 łyżkę gotowego dżemu 3 razy dziennie 10 minut przed posiłkiem do wyzdrowienia.
Miód sosnowy jest dobry na choroby nerek i przeziębienia. Młode szyszki sosny, umieść w słoiku zasyp cukrem cukrem lub zalej miodem, umieść w nasłonecznionym miejscu na parapecie i od czasu do czasu wstrząsaj. Po kilku dniach otrzymasz gęsty, smaczny syrop. Dodaj go do schłodzonych napojów, pij sam, a także zjedz szyszki.
Małe zielone szyszki pomogą pozbyć się kamieni nerkowych i pęcherzyka żółciowego. Włóż do rondla i zalej wodą (do przykrycia). Gotuj przez 5 minut. Gdy bulion ostygnie, odcedź go i wypij 1/3 szklanki 3 razy dziennie po posiłkach. Kuracja trwa 3 tygodnie.
Leczenie ostrego i przewlekłego zapalenia gardła polecam rozpocząć od inhalacji. W tym celu szyszki sosny, nagietek, liście eukaliptusa i rumianku należy zmielić i wymieszać (objętościowo po równo), a następnie 2 łyżki mieszanki zalewa się 0,5 litra wrzącej wody i przez 7 minut wdycha się przez usta parę wydobywającą się z naparu. Zabieg przeprowadza się 5 razy dziennie.
Jeden z moich znajomych nauczył mnie, jak leczyć przeziębienie, ostre infekcje dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc (zapalenie płuc) przy użyciu miodu sosnowego.
O skuteczności tego przepisu przekonałem się, kiedy złapałem mocne przeziębienie przemoczeniu w deszczu. Następnego ranka miałem gorączkę, katar i kaszel. Wtedy przyjaciel przyniósł mi słoik lekarstwa, powiedział mi, jak to brać i zacząłem leczenie. Dwa dni później nie było śladu choroby!
Tak więc, aby przygotować miód sosnowy, włóż szyszki do rondla i napełnij ją wodą, tak aby były pokryte 3-4 cm, a następnie umieść naczynie na małym ogniu, zagotuj zawartość i gotuj nadal pod pokrywką 30 minut.
Zdejmij z ognia, ostudź do 40-50 ° C i przecedź. Dodaj kilogram cukru na każdy litr bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gotowy miód sosnowy przechowuj w szklanym słoju na dolnej półce lodówki. W przypadku przeziębienia, weź 1 łyżeczkę, rozpuszczając w szklance ciepłej herbaty lub mleka 3 razy dziennie.
Wrzód żołądka i 12-okrężnicy.
Młode szyszki kroimy, następnie zalewamy 100 g 0,5 litra wysokiej jakości wódki i odstawiamy na 14 dni. Bierz 1 łyżkę przed posiłkami.