Japoński przysmak. Przepis na ciasto „Castella”. Tego jeszcze nie próbowałeś!

Castella to popularny japoński deser, który zyskał popularność na całym świecie.

Ten przysmak przygotowywany jest na skalę produkcyjną i eksportowany do różnych krajów na całym świecie.

Aby deser się udał, ważne jest, aby pamiętać o kilku ważnych niuansach. Po pierwsze, liczba składników zależy bezpośrednio od wielkości formy. W naszym przypadku
potrzebujemy kwadratowego 18-centymetrowego naczynia do pieczenia. Po drugie, ciasto jajeczne piecze się w niskiej temperaturze w kapieli wodnej w piekarniku.

Składniki:

• Mąka pszenna 100 g
• Masło 100 g
• Mleko 100 ml
• Cukier 100 g
• Jajko 6 szt.
• Ekstrakt waniliowy do smaku

Przygotowanie:

1. Oddziel białka od żółtek. Przesiej mąkę. Następnie wymieszaj mleko i masło w rondlu.

2. Rozpuść składniki na małym ogniu. Następnie wlej gorącą mieszankę do mąki i dokładnie wymieszaj. Jedno po drugim dodawaj żółtka do ciasta.

3. Następnie dodaj płynny ekstrakt waniliowy do smaku.

4. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj do nich resztę ciasta.

5. Delikatnie wymieszaj masę. Mieszaj ciasto zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przesuwaj miskę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

6. Owiń kwadratową formę do pieczenia folią spożywczą. Całą wewnątrz i na zewnątrz. Dodatkowo owiń folią aluminiową z zewnątrz. Wnętrze wyłóż grubym pergaminem.

7. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę z ciastem do większej brytfanki. Napełnij większą brytfankę gorącą wodą o temperaturze co najmniej 80-90 stopni.

8. Ciasto w kąpieli wodnej w piekarniku piecz w temperaturze 65-70 ° minut w 150 stopniach.

Ciasto jajeczne „Castella” jest gotowe. Deser podawaj krojąc go na prostokątne porcje.

Możesz również posmarować smakołyk ulubionym kremem. Smacznego!

Podobał Ci się przepis? Udostępnij znajomym!

Okazuje się, że całe życie źle gotowałam kukurydzę. Moja sąsiadka pokazała mi, jak to zrobić i byłam zdumiona

Przepis na czosnek w solance. Zachowuje swoje dobroczynne właściwości i aromat