Dżem truskawkowy robię tylko według tego przepisu! Naturalnie gęsty z całymi owocami, które nie tracą konsystencji i kształtu

Dżem truskawkowy nie ma szczególnie reprezentacyjnego wyglądu. Z reguły ma brązowawy kolor, a owoce są ciapowate, miękkie i bezkształtne.

Aby zimą cieszyć się smakiem pachnących i słodkich truskawek, przygotowuję królewski dżem truskawkowy, który nie pozostawia nikogo obojętnym.

Główną zaletą tego sposobu przygotowania jest to, że truskawki nie tracą kształtu i koloru po ugotowaniu, pozostają twarde i zachowują kolor.

Przepis na dżem truskawkowy

Potrzebne składniki:

  • 600 g mocno dojrzałych truskawek;
  • 1,2 kg twardych, jędrnych truskawek;
  • ok. 1,3 kg cukru;
  • 80 ml koniaku lub wódki.

Używając blendera zanurzeniowego, miksujemy miękkie, mocno dojrzałe truskawki na gładkie puree.

Zagotowujemy je w rondlu doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, ciągle mieszając.

Dodajemy cukier i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.

Każdą jędrną truskawkę zanurzamy w koniaku lub wódce, a następnie odcinamy szypułkę. Dzięki temu zabiegowi truskawki nie stracą kształtu podczas gotowania, co znacznie poprawi walory smakowe i wygląd dżemu.

Dodajemy te owoce do rondla i zagotowujemy zawartość. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 10 minut.

Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w rondlu, a następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.

Usuwamy pianę i odstawiamy na jeden dzień. W tym czasie dżem ustabilizuje się i będzie gotowy do jedzenia od razu lub pasteryzacji.

Źródło: Aza Gevorgyan/youtube

12 sekretów uprawy dużej uprawy ogórków na otwartym terenie

Pielęgnacja truskawek w czerwcu, porady i zalecenia na obfite zbiory