Dżem truskawkowy nie ma szczególnie reprezentacyjnego wyglądu. Z reguły ma brązowawy kolor, a owoce są ciapowate, miękkie i bezkształtne.
Aby zimą cieszyć się smakiem pachnących i słodkich truskawek, przygotowuję królewski dżem truskawkowy, który nie pozostawia nikogo obojętnym.
Główną zaletą tego sposobu przygotowania jest to, że truskawki nie tracą kształtu i koloru po ugotowaniu, pozostają twarde i zachowują kolor.
Przepis na dżem truskawkowy
Potrzebne składniki:
- 600 g mocno dojrzałych truskawek;
- 1,2 kg twardych, jędrnych truskawek;
- ok. 1,3 kg cukru;
- 80 ml koniaku lub wódki.
Używając blendera zanurzeniowego, miksujemy miękkie, mocno dojrzałe truskawki na gładkie puree.
Zagotowujemy je w rondlu doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, ciągle mieszając.
Dodajemy cukier i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
Każdą jędrną truskawkę zanurzamy w koniaku lub wódce, a następnie odcinamy szypułkę. Dzięki temu zabiegowi truskawki nie stracą kształtu podczas gotowania, co znacznie poprawi walory smakowe i wygląd dżemu.
Dodajemy te owoce do rondla i zagotowujemy zawartość. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 10 minut.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w rondlu, a następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.
Usuwamy pianę i odstawiamy na jeden dzień. W tym czasie dżem ustabilizuje się i będzie gotowy do jedzenia od razu lub pasteryzacji.