Pyszny domowy żółty ser w zaledwie 3 godziny i tylko 3 składniki

Nasza współczesność związana jest z rozwojem technologii, a tym samym wygodą i łatwością z jaką różne produkty trafiają w nasze ręce.

Wadą tego jest jednak to, że produktem stało się także jedzenie. Coraz mniej ma wspólnego z naturą, a coraz więcej z fabryczną linią produkcyjną.

Więcej osób stara się więc w aktywny sposób wpływać na to co trafia na ich talerze.

Im mniej przetworzony produkt czy półprodukt, tym jedzenie ma więcej korzyści dla naszego organizmu.

Począwszy od chleba, przez wędliny, a nawet sery coraz więcej z nas rezygnuje z wygody zakupu gotowego jedzenia, by móc świadomie wpływać na skład i pochodzenie tego, co jemy.

Prosty przepis na pyszny domowy ser.

Składniki:

  • 1 l świeżego, niepasteryzowanego mleka 3,2 %
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka całe

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zagotuj mleko. W tym czasie rozbij jajka i wymieszaj ze śmietaną i solą.

2. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę zamieszaj i gotuj przez 5 minut.

3. Zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż oddzieli się serwatka.

2. Umieść serwatkę na sitku wyłożonym gazą. Dociskaj by odsączyć serwatkę i przyciśnij czymś ciężkim na 30-40 minut, od tego zależy czy ser będzie twardy.

3. Jeśli dodasz trochę kurkumy, ser będzie żółty. Możesz także eksperymentować, dodając różne aromatyczne zioła (na przykład koperek lub pietruszkę).

Ser będzie z dziurami, jeśli dodasz trochę sody oczyszczonej.

Ps. Nie wylewaj wody z odcedzania jest bardzo dobra po przestygnięciu.

Źródło i fotografie: youtube Miniatura wpisu:retete.live

Stosuj ją zamiast cukru – jest 300 razy słodsza i nie zawiera kalorii

Tłuszcz trzewny: 10 skutecznych zasad, które pomogą się go pozbyć.