Domowy ser, gotowy w zaledwie 3 godziny – potrzebujesz 1 litr mleka, 300 ml śmietany, 3 jajka i łyżkę soli

Nasza współczesność związana jest z rozwojem technologii, a tym samymm wygodą i łatwością z jaką różne produkty trafiają w nasze ręce.

Wadą tego jest jednak to, że produktemm stało się także jedzenie. Coraz mniej ma wspólnego z naturą, a coraz więcej z fabryczną linią produkcyjną.

Więcej osób stara się więc w aktywny sposób wpływać na to co ląduje na talerzu w ich rodzinach. Im mniej przetworzony produkt czy półprodukt, tym jedzenie ma więcej korzyści dla naszego organizmu. Począwszy od chleba, przez wędliny, a nawet sery coraz więcej z nas rezygnuje z wygody zakupu gotowego jedzenia, by móc świadomie wpływać na skład i pochodzenie tego, co jemy.

Dziś mamy dla was prosty sposób na domowy ser.

Składniki:

1 l świeżego, niepasteryzowanego mleka 3,2 %

1 łyżka soli

300 ml kwaśnej śmietany 18%

3 jajka całe

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zagotowujemy mleko. W tym czasie rozbijamy jajka i mieszamy ze śmietaną i solą.

2. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę zamieszaj i gotuj przez 5 minut.

3. Zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż oddzieli się serwatka.

2. Umieść serwatkę na sitku wyłożonym gazą. Dociskaj by odsączyć serwatkę i przyciśnij czymś ciężkim na 30-40 minut, od tego zależy czy ser będzie twardy.

3. Jeśli dodasz trochę kurkumy, ser będzie żółty. Możesz także eksperymentować, dodając różne aromatyczne zioła (na przykład koperek lub pietruszkę). Ser będzie z dziurami, jeśli dodasz sody oczyszczonej.

Ps. Nie wylewaj wody z odcedzania jest bardzo dobra po przestygnięciu.

Źródło i fotografie: youtube Miniatura wpisu:retete.live

Dlaczego dochodzi do zawału? 5 powodów, które każdy ignoruje

Anioł dla nerek, roślina moczopędna, lecznicza, przeciwreumatyczna i przeciwzapalna. Skutecznie leczy zapalenie pęcherza moczowego