Domowy chleb bez mąki – zdrowy przepis

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o zdrowym stylu życia. W obliczu pandemii dbanie o zdrowie własne i swoich bliskich stało się dla wielu ludzi priorytetem.

Wirus pokazał nam jak różnie nasze organizmy sobie z nim radzą i jak wiele zależy od naszego zdrowia i odporności. Wobec tego coraz więcej osób decyduje się przyjrzeć bliżej swojemu organizmowi i dostosować pożywienie do jego potrzeb.

Zarówno w diecie ketogenicznej, paleo jak i bezglutenowej, a także odchudzającej pieczywo stanowi niemały problem. Mamy dla Was dziś specjalny przepis na chleb, który jest przygotowywany bez mąki.

Zamiast tego stosuje się kilka rodzajów nasion, które są drobno zmielone, zastępując zwykłą mąkę używaną w produktach piekarniczych.

Przepis na pyszny chleb bez mąki

Składniki:

• 90 g nasion lnu

• 90 g nasion słonecznika

• 90 g orzechów

• 50 g pestek dyni

• 50 g nasion sezamu

• 4 jajka (możesz użyć otrąb lub nasion chia z wodą do związania jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść jajek)

• 100 ml wody

• ½ łyżeczka sody oczyszczonej

• Sól

Opcjonalnie zioła. Czarnuszka lub mieszanki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Zmiel nasiona pojedynczo, używając młynka do kawy, moździeża lub blendera, aż uzyskasz drobny proszek. Zmiel również orzechy włoskie (możesz użyć maszynki do mielenia mięsa). Dobrze wymieszaj sproszkowane ziarna ze sobą i dodaj sodę oczyszczoną, jajka i wodę.

Jeśli nie masz w czym zmielić ziaren, możesz namoczyć ziarna w wodzie i odstawić na ok 20 minut, a następnie przepuścić je razem przez maszynkę do mięsa. Trzecią metodą jest pieczenie chlebka z całych ziaren, ale wówczas wychodzi zupełnie inny.

Wymieszaj ponownie, dodaj trochę soli i całych ziaren. Wyłóż otrzymane ciasto w blasze na chleb (keksówka). Możesz posmarować odrobiną oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch chlebek można posypać całymi ziarnami.

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 170 stopni na 50 minut. W zależności od piekarnika czas może być nieco inny. Po ostudzeniu chlebek kroimy ostrym nożem.

Coraz więcej rodzin chce się odżywiać zdrowo i używać do gotowania bardziej naturalnych składników. Chleb jest podstawowym pożywieniem, które codziennie kładziemy na stole i który musi być jak najbardziej zdrowy i pożywny. Dobra wiadomość jest taka, że ​​coraz więcej kobiet robi własny chleb w domu, używając mąki razowej, otrębów czy właśnie nasion.

Chociaż małe i niepozorne nasiona i orzechy są prawdopodobnie jednymi z najbardziej odżywczych pokarmów ze względu na ich bardzo bogatą zawartość odżywczą. Ten chleb to coś więcej niż pożywienie, to prawdziwe skarbnica wartości odżywczych i zdrowia szczególnie w rodzinach z małymi dziećmi, które potrzebują harmonijnego rozwoju i prawidłowego odżywiania. Jest bardzo sycący i zjada się go zdecydowanie mniej niż zwykłego chleba.

Kiedy i które drzewa owocowe spryskiwać wiosną, aby chronić je przed szkodnikami i chorobami?

Dlaczego storczyki potrzebują nawozu ziemniaczanego?