Domowe klopsiki, soczyste, z aromatycznym sosem! Wychodzą jeszcze smaczniejsze niż twoje ulubione kotlety

Potrawy przedszkolne to jedno z najcieplejszych wspomnień każdego dorosłego człowieka.

Klopsiki zasługują wsród miejsce szczególne: ich delikatny smak trudno pomylić z czymkolwiek innym!

Śpieszymy więc donieść, że mamy przepis na idealne klopsiki.

Potrzebujesz:

500 g mielonej wieprzowiny i wołowiny
300 g surowego ryżu
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:

1 szklanka śmietanki 30
3 łyżki mąki
1 szklanka pasty pomidorowej
1 liść laurowy
1,5 l wody

Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż do miękkości. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj cebulę, startą lub zmieloną, jajko, sól i mielony pieprz.

2. Wymieszaj farsz, aż będzie gładką masą.

3. Rękami namoczonymi w wodzie uformuj małe kulki mielonego mięsa. Obtocz każdą kulkę mąką.

4. Smaż klopsiki na patelni na złoty kolor (bez przykrycia). Następnie przełóż je do głębokiego rondla.

5. Podsmaż mąkę na suchej patelni, dodaj do niej pastę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę, a następnie włóz do sosu klopsiki. Gotuj pod pokrywką na małym ogniu przez 10 minut.

6. Śmietanę rozcieńcz sosem i dodaj do reszty.

7. Przykryj i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. 5 minut przed gotowaniem dodaj umyty liść laurowy.

Te delikatne klopsiki wychodzą przesmaczne!

Źródło i Fotografie: amazingajmer