Dietetyczka: Co dzieje się w organizmie, kiedy jemy chleb z serem

Dr Mihaela Bilic, znana i ceniona na świecie dietetyk, ujawniła na swoim koncie na Instagramie, co się dzieje, gdy jemy chleb z serem.

Dr Bilic jest ekspertem żywienia dzieci i młodzieży, autorką licznych publikacji i książek. Oprócz tego prowadzi aktywny profil na instagramie, na którym edukuje na temat zdrowego jedzenia i trybu życia.

Jedzenie jest nie tylko istotnym czynnikiem naszego zdrowia, ale także dobrego samopoczucia. Mihaela Bilic zdradza, jakie połączenie potraw zapewnia nam dobrostan fizyczny i emocjonalny.

„Tym razem nie mówimy o rodzaju jedzenia, ale o połączeniu produktów i efektów jakie ono daje. Nie mówimy też o kaloriach, bo nie tylko kalorie są ważne w jedzeniu. Ostatnio nawet coraz częściej mówi się, że liczenie kalorii powoduje stres i zaburzenia odżywiania, a co za tym idzie jest jedną z przyczyn otyłości!

Pieczywo z serem ma działanie przeciwdepresyjne – więc nie jest ważne, ile ma kalorii, ale rola, jaką odgrywa w poprawie samopoczucia.

W pokarmach białkowych konkurują 2 aminokwasy, tyrozyna i tryptofan. Kto pierwszy dotrze do mózgu, od tego zależy stan: tyrozyna działa pobudzająco, a tryptofan uspokaja. Mięso zawiera głównie tyrozynę, a ser tryptofan.

Strategiczną metodą zwiększania dostępu tryptofanu do mózgu jest powiązanie między białkami, a węglowodanami. Kiedy jemy węglowodany / mąkę, we krwi pojawia się insulina, która utrzymuje tyrozynę w krążeniu i zostawia miejsce na tryptofan.

W mózgu stymuluje syntezę serotoniny – hormonu szczęścia i dobrego samopoczucia.

Nawet jeśli ser jest tłusty, zjedz go krojąc w cieńszy plasterek i połóż go na cieńszej kromce chleba… a wszystko po to, by poczuć zadowolenie”, wyjaśniła Mihaela Bilic.

Źródło i fotografie: Mihaela Bilic Facebook, Mihaela Bilic Instagram

7 rodzajów bólu nóg, których nigdy nie powinieneś ignorować

Johanna Budwig: „Odkryłam ten lek 60 lat temu! Weź twarożek, kilka łyżek…