To ciasto jest fantastyczne. Zakochuje się w nim każdy kto spróbuje kawałek. Słyszeliście o takim torcie: „trzy szklanki” z bananami?
Prawdopodobnie już wiesz, dlaczego tak się nazywa. Do przygotowania ciasta potrzebna będzie po jednej szklance trzech rodzajów składników.
Ciasto wychodzi boskie, bardzo miękkie i pyszne. Koniecznie spróbuj!
Ciasto „Trzy szklanki”
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 250 g masła
- 250 g skondensowanego mleka
- 1 sztuka banana
- Czekolada mleczna do dekoracji i smaku
- Wiórki kokosowe do dekoracji i smaku
Przygotowanie
1. Ubij jajka solą. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie olej.
2. Rozpuść sodę w kefirze i wlej do masy jajecznej. Wymieszaj mikserem. Do ciasta przesiej mąkę i kakao. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy.
3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
4. Teraz przygotuj krem. Dobrze ubij miękkie masło. Wlej do niego skondensowane mleko i ponownie ubijaj przez kilka minut.
5. Ostudzić ciasto. Odetnij górę ciasta, a pozostała część przekrój na 2 części.
6. Na jednym spodzie rozsmaruj krem. Ułóż na nim pokrojony w plasterki banan, połóż drugie ciasto. Wierzch i boki smarujemy kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą.
Odciętym wierzchem możesz posypać ciasto.
Smacznego! Podziel się przepisem także ze swoimi przyjaciółmi.