To pachnące ciasto bez jajek, nadaje się do wszystkiego: pizzy, ciast, babeczek (do ciasta można dodać wanilię, trochę więcej cukru i trochę margaryny lub roztopionego masła).
Jeśli zauważysz, że w ciągu 30 minut nie wyrosło, nie martw się, ponieważ ciasto rośnie podczas pieczenia.
Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:
• 250 ml szklanki jogurtu
• pół szklanki oleju roślinnego (można zastapić roztopionym masłem)
• paczkę (11 gramów) suchych drożdży
• łyżeczka soli
• łyżka cukru
• 3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Jogurt miesza się olejem lub roztopionym masłem. Dodaj cukier i drożdże.
Przesiej mąkę. Usyp kopczyk, zrób wgłębienie, dodaj sól i mieszankę jogurtu, tłuszczu, drożdży i cukru.
Zagnieć ciasto. Ciasto może się wydawać zbyt płynne ale podczas mieszania staje sie elastyczne. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Otrzymane ciasto będzie puszyste i lekkie jak piórko.
Z tego ciasta możesz zrobić bułeczki:
Ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty.
Umieść nadzienie (ser, pieczarki, mięso, szynke, kapustę, parówki lub coś innego, w zależności od preferencji). Farsz może być wytrawny lub słodki (owoce, dżemy, karmel, czekolada).
Zamknij placki, przyciskając ich brzegi rękami, a jeśli nie chcą się sklejać, możesz je zwilżyć niewielką ilością wody.
Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp 1-2 cm.
Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor (około 20 minut).