Ogórki i pomidory potrzebują nie tylko odżywiania, ale także ochrony przed chorobami. Okazuje się, że jest jeden świetny lek, taki jak aspiryna, który rozwiązuje problem chorób w uprawach warzyw i nie tylko.
Jest całkowicie bezpieczna dla roślin działa przeciwko chorobom i może zwiększyć plony.
Nawiasem mówiąc, przyda się nie tylko w przypadku ogórkom i pomidorom. Może być stosowana do bakłażana, papryki i innych roślin.
Aspiryna zawiera kwas salicylowy, który zwiększa odporność upraw ogrodniczych na niekorzystne czynniki: upał, suszę, nagłe zmiany temperatur czy długotrwałe deszcze.
W badaniach prowadzonych przez Amerykański Departament Rolnictwa odkryto, że kwas salicylowy kilkakrotnie zwiększa odporność roślin.
Niektóre rośliny same produkują kwas salicylowy by radzić sobie z atakiem szkodników lub grzybów i niekorzystnych warunków,które osłabiają ich odporność.
Aspiryna wspiera i wzmacnia odporność roślin w taki sam sposób, jak u ludzi.
Dlatego zadaniem ogrodnika jest dostarczenie warzywom niezbędnej ilości tej substancji.
Okresowe nawożenie pomidorów i ogórków aspiryną pomaga roślinom wzmocnić ich odporność. Potwierdzono, że takie uprawy są mniej podatne na choroby, lepiej rosną, wiążą więcej owoców.
Roztwór aspiryny można stosować zarówno do podlewania korzeni, jak i do opryskiwania liści. Zaleca się stosowanie tych metod na zmianę. Oznacza to, że najpierw podlewamy rośliny aspiryną, a kilka tygodni później przeprowadzamy oprysk dolistny.
Zastosowanie
Przygotowanie jest dość proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to 10 litrów wody i 2 tabletki w dawce 0,5 g. Aspirynę trzeba rozgnieść na proszek, aby szybciej się rozpuściła.
Sproszkowana aspirynę najpierw rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Następnie rozcieńczamy w 9 litrach wody o temperaturze pokojowej.
Mieszanka jest gotowa do użycia. Pod każdy krzakiem wystarczy wlać 0,5 litra. Do opryskiwania przygotowujemy w ten sam sposób. Obficie spryskujemy nasze rośliny roztworem w rano lub wieczorem.