Alergia na mleko i nietolerancja laktozy to nie to samo. Nietolerancja laktozy jest problemem trawiennym.
Oznacza to, że nie masz enzymu, który normalnie przekształca cukier mleczny, zwany laktozą, w przyswajalną formę.
Alergia pokarmowa jest niepożądaną (patologiczną) reakcją spowodowaną spożyciem pokarmu, która opiera się na mechanizmach immunologicznych. U dzieci poniżej pierwszego roku życia najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych jest białko mleka krowiego.
Jeśli masz nietolerancję laktozy i nadal będziesz pić mleko, pojawi się trądzik, zaparcia lub biegunka i nudności. Jest to w dużej mierze niedogodność, a nie sytuacja zagrażająca życiu.
Dla porównania alergia na mleko oznacza, że organizm nagle reaguje na białka mleka, takie jak kazeina i serwatka. Twój układ odpornościowy atakuje każde napotkane białko, powodując poważne następstwa w reszcie ciała.
Jeśli jesteś uczulony na białko mleka krowiego, układ odpornościowy twojego organizmu może silnie reagować, wytwarzając przeciwciała (IgE) lub aktywując komórki zapalne. Za każdym razem, gdy spożywasz pokarmy zawierające białko mleka, występuje reakcja alergiczna układu odpornościowego w postaci mediatorów, takich jak histamina, lub reakcja zapalna limfocytów T. Histamina jest wytwarzana w wielu miejscach w organizmie i prowadzi do objawów takich jak biegunka, nudności, ból brzucha lub zmiany skórne (pokrzywka, egzema).
Osoby z alergią na mleko, które spożywają produkty mleczne, będą miały poważne objawy. Według American College of Allergy, Asthma and Immunology pierwsze oznaki ataku alergii na mleko to:
– wysypka na skórze
– poczucie osłabienia jak przy chorobie
– świstanie i kaszel
Kilka godzin po pojawieniu się pierwszych objawów Twój organizm zacznie odczuwać poważniejsze reakcje. Te bezpośrednie objawy obejmują:
– Skurcze brzucha, ból i dyskomfort, często kolka jako nieprzyjemna forma bólu brzucha.
– biegunka
– swędzenie i łzawienie oczu
– dreszcze
Objawy kliniczne alergii na mleko krowie są bardzo zróżnicowane pod względem rodzaju i nasilenia, co sprawia, że jest to najtrudniejsza do zdiagnozowania alergia pokarmowa.
W większości przypadków w diagnostyce pomoże dokładny wywiad specyficzny dla wieku i choroby wraz z odpowiednimi testami alergicznymi, w tym wykrywaniem IgE specyficznych dla mleka (przez punktowy test skórny lub test surowicy), diagnostyczną dietą eliminacyjną i prowokacją doustną.
Leczenie polega na wskazaniu, jak unikać mleka krowiego i stosować odpowiednie mleko zastępcze. Alergia na mleko krowie często ustępuje. Ponowne wprowadzenie można osiągnąć poprzez stopniowaną ekspozycję, w domu lub pod nadzorem w szpitalu, w zależności od stopnia nasilenia, za pomocą drabinki mlecznej.
Tam, gdzie alergia na mleko krowie utrzymuje się, nowe opcje leczenia mogą obejmować indukcję tolerancji doustnej, chociaż większość autorów nie zaleca obecnie tego w rutynowej praktyce medycznej.
Rozwój nauk „omicznych” w dziedzinie alergii pokarmowych doprowadził do lepszego zrozumienia alergenności białek mleka krowiego i znacznych postępów w wiedzy na temat patogenezy i mechanizmów alergii na mleko krowie.
Technologie oparte na omkach pozwalają praktykowi lepiej różnicować podtypy alergii na mleko krowie i przewidywać utrzymywanie się alergii na mleko krowie (CMA) w czasie. Medycyna precyzyjna rozszerza rolę doustnego prowokacji pokarmowej, aby określić indywidualne dawki progowe i ustalić tolerancję na pieczone produkty mleczne. Oprócz łagodzenia objawów, obecnie badane są strategie żywieniowe pod kątem możliwości wywołania tolerancji. Immunoterapia doustna oferuje opcję leczenia pacjentów z ciężką i uporczywą CMA zależną od IgE.
Podsumowanie: Identyfikacja nowych biomarkerów może poprawić dokładność diagnostyczną, a także przewidzieć odpowiedź pacjenta na leczenie. Integracja danych pacjentów stanie się coraz ważniejsza, ponieważ technologie omiczne będą coraz szerzej stosowane w warunkach klinicznych.