500 g mielonego mięsa i 4 ziemniaki. Oto co ugotuję na następny obiadek. Szybkie i pyszne

Kiedy zwykłe kotlety są już zmęczone, wszystkim się znudziły, biorę 4 ziemniaki, kilka cebul, dodaję i majonez i mam oryginalne i pyszne danie.

Przepisem podzieliła się ze mną moja teściowa i kocham ją za niego.

Uwielbiam proste dania, nad którymi wszyscy pieją z zachwytu i domagają się dokładki. A danie jest tanie i szybkie. Czego można chcieć wiecej?

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 200 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 150 g sera
  • sól, pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Ziemniaki należy podgotować na półtwardo. Wystudź ziemniaki i zetrzyj na tarce, przełóz do miski i dodaj łyżeczkę majonezu, soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszaj.

    2. Cebulę obierz i posiekaj, a następnie usmaż na oleju na złoty kolor.

    3. Ugotuj jaja i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich resztę majonezu.

    4. Do mięsa sól i pieprz, wymieszaj. Posmaruj blachę do pieczenia niewielką ilością oleju. Uformuj kotleciki nie grubsze niż 1 centymetr.

    5. Nałóż na nie podduszoną cebulkę, a następnie jajko z majonezem. Dalej – warstwa startych ziemniaków.

    6. Na górze posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pół godziny.

    7. To wszystko, plastry mielonego mięsa z ziemniakami, jajkami i serem są gotowe.

    To jest tak dobre. Mniam!

    Wiecie, że to danie nie ma nawet nazwy? Może pomożecie je nazwać?

    Źródło:otozh.com.ua