14 naturalnych antybiotyków, które istnieją w przyrodzie. Chronią przed 90% chorób

Antybiotyki zwalczają bakterie, które mogą prowadzić do poważnych chorób lub śmierci.

Pierwszy syntetyczny antybiotyk „Salvarsan” powstał w 1909 roku, kiedy szukano lekarstwa na syfilis. Ten antybiotyk stosowano przez lat 40, a następnie zastąpiono go penicyliną.

Kolejne antybiotyki powstały do leczenia różnych dotąd nieuleczalnych chorób – to był ogromny postep we współczesnej medycynie.

Następnie medycyna zachodnia zaczęła stosować antybiotyki w leczeniu infekcji, które nie zostały spowodowane przez bakterie. A antybiotyki zwalczają tylko bakterie, nie zabijają wirusów, pleśni i grzybów.

Niestety nadużywanie antybiotyków zmniejsza ich skuteczność, ponieważ mikroby uodparniają się na nie.

Jak każdy inny żywy organizm, bakterie przystosowują się do środowiska, aby przetrwać. Śmierć z powodu oporności bakteryjnej na antybiotyki nie jest szczególnie rzadkim przypadkiem.

Dlatego w tym artykule zwracamy uwagę na listę antybiotyków, które można znaleźć w naturze. Ocalą cię od wszystkich infekcji!

Należy jednak pamiętać, że zioła i przyprawy, które opisujemy poniżej, mogą zakłócać działanie niektórych leków, dlatego
należy zachować ostrożność przy ich stosowaniu i skonsultować się z lekarzem.

14 naturalnych antybiotyków

1. Imbir, czyli „potężny korzeń”.

Zioło to ma wiele właściwości terapeutycznych. Imbir jest naturalnym antybiotykiem i lepiej zwalcza infekcje niż ampicylina, tetracyklina i chloramfenikol.

Badanie włoskich naukowców wykazało, że imbir jest o wiele bardziej skuteczny w zwalczaniu licznych szczepów bakterii niż stosowanie chemicznych antybiotyków.

2. Czosnek

Czosnek zawiera siarkę, która odpowiada za jego zapach, a także wpływa na odporność. Czosnek świetnie nadaje się do zwalczania opornych bakterii.

Ponadto może zapobiegać oporności bakterii na antybiotyki. Czosnek jest środkiem przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym i
przeciwpasożytniczym.

3. Ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy powstaje z fermentowanych jabłek i doskonale nadaje się do zabijania „Staphylococcus aureus” oraz
„Pseudomonas aeruginosa”, niektórych drożdży i grzybów.

Ocet jabłkowy nie niszczy błon śluzowych, co czyni go doskonałym lekarstwem na dusznicę bolesną wywołaną przez patogeny.

4. Liście oliwne.

Czy słyszałeś o zaletach oliwy z oliwek, ale czy znasz zalety jej liści?

Ekstrakt z liścia oliwnego pomaga normalizować poziom cukru we krwi. Działa jako przeciwutleniacz i kontroluje zawartość cholesterolu we krwi.

Ponadto liście zawierają związki fenolowe, które zapobiegają i zabijają złe bakterie, a także wirusy.

5. Cebula

Cebula należy do tej samej grupy co czosnek i ma te same właściwości fitochemiczne. Doskonale nadaje się do leczenia infekcji ucha, nudności, problemów z oddychaniem itp.

Ponadto możesz leczyć rany za pomocą cebuli. Złagodzi ból, zatrzyma krwawienie i zabije zarazki.

6. Witamina C

Witamina C jest skutecznym narzędziem w walce z patogenami. Wzmacnia układ odpornościowy. Stymuluje tworzenie naturalnych
przeciwciał.

Pokarmy bogate w witaminę C: jagody, groszek, pomidory, papryka, brokuły, cytrusy, kiwi, papaja, ciemnozielone warzywa …

7. Ekstrakt z pestek grejpfruta.

Ekstrakt z pestek grejpfruta to kolejny naturalny produkt stosowany w leczeniu infekcji wirusowych lub bakteryjnych.

Ponadto ekstrakt ten jest stosowany w rolnictwie do zwalczania pleśni, bakterii, pasożytów i grzybów, a także do dezynfekcji wody.

Według badań właściwości przeciwbakteryjne ekstraktu z pestek grejpfruta są podobne do udowodnionych właściwości przeciwbakteryjnych mikrobów Gramdodatnich i Gram-ujemnych.

8. Chrzan.

Chrzan zwykle stosuje się w leczeniu problemów z płucami, grypą i przeziębieniem.

Chrzan radzi sobie z bakteriami takimi jak Escherichia coli, Salmonella i Yersinia.

9. Eukaliptus.

Eukaliptus jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie, grypę i kaszel. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne,
przeciwbólowe, immunomodulujące i przeciwskurczowe.

Możesz go przyjmować doustnie w leczeniu astmy, zapaleniu oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc.

10. Miód z Nowej Zelandii lub Honey Manuka.

Ten rodzaj miodu jest niezwykły. Słynie z niskiego pH i wysokiej zawartości cukru. Jest stosowany w leczeniu ran i oparzeń również w medycynie.

Ponadto służy do zwalczania „Staphylococcus aureus” i „Helicobacter pylori” – bakterii wywołujących wrzody żołądka.

Miód Manuka walczy również z innymi bakteriami, takimi jak Salmonella, a nawet bakteriami odpornymi na antybiotyki.

11. Gorzknik kanadyjski

Gorzknik kanadyjski (Hydrastis canadensis), to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Rdzenni mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Kanady wykorzystywali gorzknik kanadyjski do leczenia większości znanych im chorób. W krajach tych nadal jest popularny w ziołowych uprawach. W Polsce rzadko się go hoduje, a warto się gorzknikiem zainteresować, bo pomaga wyleczyć wiele schorzeń.

Herbata jest skuteczna w leczeniu biegunki, wrzodów, infekcji oczu, infekcji dróg moczowych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zwalcza pasożyty. Dobrą wiadomością jest to, że możesz uprawiać tę roślinę we własnym ogrodzie.

12. Mirra

Jest to naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z drzewa „Commiphora myrrha”, który był używany już w czasach starożytnych.

Stosowany w medycynie ludowej w leczeniu przeziębienia, astmy, niestrawności, wrzodów, raka, kiły, skurczów, kaszlu, przekrwienia płuc i zakażeń grzybiczych.

13. Echinacea.

Jednym z najbardziej znanych ziół w środkowej i wschodniej Ameryce Północnej jest jeżówka.

Doskonale nadaje się do leczenia przeziębienia, grypy i innych infekcji dróg oddechowych.

Możesz użyć tego zioła do leczenia:

Opryszczki
Zakażenia nosa i gardła.
Infekcji dróg moczowych.
Zakażenia krwi
Zakażenia drożdżakowe pochwy.
Zakażenia paciorkowcami.
Zapalenia migdałków
Brodawek
Infekcji ucha
Świńskiej grypy

Co ciekawe, doskonale nadaje się do leczenia chronicznego zmęczenia, migreny, lęku, reumatoidalnego zapalenia stawów
i wielu innych.

14. Cynamon

Jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej jako środek przeciwgrzybiczy, przeciwbiegunkowy, przeciwwymiotny, a także jako środek owadobójczy. Ponadto stymuluje krążenie krwi i obniża poziom cukru we krwi.

Pamiętaj również, aby zwrócić uwagę na następujące
rośliny:

Gorczyca
Mięta
Słodka papryka
Oregano
Natka pietruszki
Koper
Tymianek
Gałka muszkatołowa
Bazylia
Ostra papryka
Goździk

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem.
Źródło i miniatura wpisu: otozh.com.ua, poradnikzdrowie.pl, medium.com

Jeśli wysiejesz marchew zimą uzyskasz wczesne zbiory na wiosnę

9 rzeczy, których nigdy nie powinieneś robić na pusty żołądek – przydatne wskazówki