10 przydatnych wskazówek, które pomogą wyhodować pyszne ogórki

Aby ogórki były soczyste, słodkie, gładkie i twarde, trzeba nie tylko wybierać wysokiej jakości nasiona, ale także przez cały czas wzrostu dbać o krzewy.

Karmienie, podlewanie, przycinanie – wszystko czego nie spamiętasz, dlatego zrobiliśmy dla Ciebie ogórkową ściągawkę.

Chociaż ogórki są dość powszechnym warzywem, niewielu ogrodników może pochwalić się każdego roku ogromnymi zbiorami dorodnych warzyw.

Ogórki bywają gorzkie, gniją, w ogóle nie kwitną, lub nie zawiązują owoców.

Jak uchronić się przed tymi i innymi problemami i uzyskać gwarantowany efekt? Nie zapomnij o tych 10 sekretach doświadczonego ogórkowego ogrodnika.

1. Wybierz odpowiednie odmiany ogórków

W każdym, nawet najmniejszym sklepie ogrodniczym można znaleźć kilkanaście torebek nasion ogórka. Jeśli jeszcze nie wiesz, która odmiana Ci odpowiada, łatwo uwierzyć w atrakcyjny obrazek na opakowaniu. Jednak wybierając odmianę, nie należy skupiać się na obietnicach marketingowców, ale na małym druku wydrukowanym z tyłu opakowania.

Najpierw skup się na miejscu uprawy. Jeśli masz szklarnię lub tunel, wybierz odmiany do uprawy w pomieszczeniach. Po drugie, nie patrz na cenę i wybieraj ogórka odpornego na powszechne choroby i niepodatnego na gorycz.

2. Nie ograniczaj ogórków

Bez względu na to, gdzie hodujesz ogórki: w szklarni czy na otwartym terenie każdy krzew potrzebuje dużo miejsca. Często sadzone sadzonki lub gęsto zasiane nasiona spowodują, że rośliny będą sobie przeszkadzać, rywalizować o światło i wilgoć, zasłaniać się i ostatecznie zużywać energię na wszystko oprócz owocowania.

Pomiędzy krzewami powinno być co najmniej 60 cm w rzędzie i 120 cm między rzędami, przy uprawie pionowej można sadzić zarośla – w odległości 40-50 cm od siebie. Odmiany krzewów ogórków można sadzić w odległości między rzędami około 90-100 cm. W jednym otworze można wysiać 2 nasiona, aby następnie wybrać najsilniejszą roślinę.

3. Prawidłowo nawadniaj

Nieregularne lub niewystarczające podlewanie, a także zimna woda to najczęstsze przyczyny obecności kaburbitacyny, substancji odpowiedzialnej za gorycz. Zawsze przechowuj pojemnik z ciepłą wodą do podlewania (25-28 ° C). Ogórki należy podlewać 1-2 razy w tygodniu, w zależności od pogody i rodzaju gleby. Pożądane jest, aby zawsze miały umiarkowanie wilgotno, nie wysychały, ale też nie miały zbyt mokro.

Glebę podlewa się w rzędach, ale pod korzeniami staraj się nie wylewać, aby nie zgniły. Chcesz spryskać wodą lub słabym roztworem nawozu liście ogórka? Zrób to po godzinie 18:00, kiedy powietrze zaczyna się ochładzać, a promienie słoneczne nie padają już bezpośrednio.

4. Przestrzegaj reżimu temperaturowego

Ogórki potrzebują średniej dziennej temperatury wyższej niż 15 ° C. System korzeniowy ogórków rozwija się najlepiej, gdy gleba jest ogrzana do 20-25 ° C, a większość zawiązków pojawia się w temperaturze 25-30 ° C. Pamiętaj, że gdy powietrze osiągnie temperaturę wyższą niż 35 ° C, pyłek ogórka staje się jałowy.

Nawet krótkotrwałe ochłodzenie do 2-3 ° C prowadzi do śmierci rośliny, a jeśli temperatura utrzyma się na poziomie 8-10 ° C przez kilka dni, ogórki zaczynają cierpieć na liczne choroby. Dlatego jeśli prognoza pogody jest niekorzystna i hodujesz ogórki w otwartym terenie, ściółkuj je, okrywaj folia lub włókniną. W najzimniejsze noce przygotuj pojemniki z gorącą wodą, ustawione w rzędach.

5. Chroń ogórki przed wiatrem

Ogórki nie lubią przeciągów i wiatru, lubią wilgotne powietrze. O ile zapewnienie im takich warunków w szklarniach i tunelach jest dość łatwe, to na otwartym terenie mogą pojawić się problemy. Wiatry, podobnie jak wahania temperatury, powodują chorobę ogórka i gorycz owoców.

Aby chronić swoje rośliny, przykryj je lekkimi przenośnymi osłonami od strony nawietrznej.

6. Zapewnij ogórkom dobre odżywianie

Łatwo zorientować się, że Twoim ogórkom czegoś brakuje, gdy zmieniają kolor liści i kształt owoców. Ale czasami to nie tylko brak odżywiania, ale także nieprzestrzeganie zasad uprawy, na przykład:

• brak azotu – czubek ogórka staje się zwężony i zakrzywiony;

• niedobór potasu – owoce przybierają kształt gruszki;

• brak odżywiania – krzaki zrzucają część zawiązków owoców;

• nierównomierne nawodnienie – na środku ogórka pojawia się „talia”;

• ponowne zapylenie różnych odmian i mieszańców – owoce rosną w łuk.

Aby owoce ogórków były gładkie i piękne, konieczne jest terminowe wprowadzanie do gleby różnych nawozów naprzemienne w ciągu sezonu. Aby to zrobić, będziesz potrzebować materii organicznej (zrobić rozgotowany obornik lub kompost w glebie przed sadzeniem ogórków) i specjalistycznych nawozów do ogórków. Można je zastąpić środkami naturalnymi na ogórki.

7. W odpowiednim czasie przytnij pędy

Gdy ogórki rosną w niekontrolowany sposób, mogą zamienić Twoją szklarnię w dżunglę, a będzie jak na lekarstwo. Żeńskie pędy, na których rozwijają się owoce, rosną tylko w bocznych częściach rośliny. Ale samo odcięcie wszystkich dodatkowych pędów i liści jest również bezcelowe, a nawet szkodliwe, więc zanim zaczniesz przycinać ogórki, musisz zrozumieć, jaki rodzaj uprawiasz.

Odmiany jednopędowe i hybrydy o słabym wzroście pędów bocznych nie wymagają przycinania.

Inne odmiany można bezpiecznie formować. Jeśli masz roślinę samopylną poczekaj na pierwsze 2-3 pędy boczne i przytnij je po pierwszym liściu, a kolejne cięcie po osiągnięciu pół metra długości.

Jeśli hodujesz ogórki zapylające, przywiąż centralny pęd. Następnie przytnij go po osiągnięciu pół metra wysokości, w pozostałych pędach 3-4 dolnych liści całkowicie usuń wszystkie pędy boczne, a kolejne 2 pary pędów skróć do 20 cm, uformują się nad nimi pędy boczne – skróć do 50-60 cm.

Partenokarpiczne hybrydy ogórków, które tworzą owoce bez zapylania, przycina się w specjalny sposób.

Ważne jest, aby mieć pewność, że masz taką hybrydę, w przeciwnym razie roślina może umrzeć z powodu niewłaściwej pielęgnacji. Najpierw przytnij 4 boczne pędy za pierwszym liściem. Następnie pozostaw pędy na metr, ale skróć je tak, aby każdy miał nie więcej niż 1 zawiązek owocu. Na następne 50 cm pozostaw 2 owoce i 2 liście. Kiedy główny pęd wyrośnie, przesuń go do pozycji poziomej, owijając kilka razy wokół wspornika. Po pojawieniu się 2-3 pędów na tej poziomej części przytnij główną łodygę.

Ogórki można po raz pierwszy uszczypnąć nie wcześniej niż osiągną 30 cm wysokości, ale ich maksymalna długość nie powinna przekraczać 170 cm.

8. Chroń ogórki przed chorobami i szkodnikami

Mączniak prawdziwy i rzekomy mączniak prawdziwy i zgnilizna korzeni – ogórki mają wiele chorób, które szczególnie dotykają rośliny w szklarni. Większości z nich łatwiej jest zapobiec niż potem leczyć, dlatego zawsze marynuj nasiona lub kupuj je już zaprawione, regularnie dezynfekuj szklarnię (przynajmniej raz w sezonie), usuwaj wszystkie resztki roślin i wybierz odmiany i hybrydy odporne na większość chorób.

W przypadku szkodników to już nie jest takie proste – mogą dostać się do twoich nasadzeń w dowolnym momencie, więc zawsze musisz być na to przygotowany. Głównymi szkodnikami ogórków są przędziorki, mszyce i mączliki, które mogą infekować rośliny zarówno w szklarniach, jak i na otwartym terenie.

Stosuj środki ludowe na szkodniki ogórka, takie jak popiół drzewny, oprysk z cebuli lub spryskiwanie roztworem szarego mydła.

9. Ściółka ogórkowa

Nie ma znaczenia, jak hodujesz ogórki, najważniejsze jest to, że gleba pod nimi została oczyszczona z chwastów. W końcu im grubsza trawa, tym większe prawdopodobieństwo, że uprawiana roślina pozostanie bez pożywienia lub padnie ofiarą szkodników.

Dlatego nasadzenia ogórków powinny być regularnie odchwaszczane i poluzowywane, aby ziemia nie była pokryta skorupą. A jeśli jesteś na działce tylko w weekendy i nie masz czasu na tak staranną opiekę, ułatw sobie życie – ściółkuj grządki. Do ogórków odpowiednia jest ściółka z torfu, próchnicy, skoszonej trawy (bez nasion), słomy. Geowłókniny będą również niezawodnym i trwałym rozwiązaniem.

10. Ostrożnie zbieraj ogórki

Wydawałoby się, że to nic trudnego i dziecko poradzi sobie z tym zadaniem. Nie jest to jednak takie proste, nie wolno ciągnąć pędów i zrywać owoców razem z częściami łodygi – zaszkodzi to roślinie i ją osłabi, a zranione łodygi i liście mogą stać się otwartą bramą dla infekcji.

Dlatego ogórek należy ostrożnie odłamać u nasady lub, jeśli nie masz pewności, że dasz radę, odciąć nożyczkami.

Trzeba przyznać, że ogórki są dość złożoną uprawą i nie każdy ogrodnik jest w stanie je wyhodować za pierwszym razem. Ale jeśli zrobisz wszystko dobrze, zbiory wystarczą na letnie sałatki i zimowe konserwy.

Powodzenia!

Źródło: ukr.media, Miniatura wpisu: freepik.com

Spotkasz go przy drodze, na polach czy w pobliżach rzek! Wrotycz pospolity wymiata pasożyty, toksyny z wątroby, żółć, a nawet…

Przyspiesz metabolizm – schudnij! 8 prostych sposobów na rozpoczęcie odchudzania o 7 rano. Kiedyś wydawało się to żartem