10 produktów bogatych w witaminę D. Niedobór ma poważny wpływ na zdrowie

Nasz organizm potrzebuje witaminy Dn szczególnie w okresach zmniejszonej podaży światła slonecznego.

Niedobór witaminy D, szczególnie zimą ma już charakter społeczny. Badania wykazały, że większość ludzi (co drugi Europejczyk) cierpi dziś na niedobór witaminy D.

Niektóre kraje jak Wielka Brytania zdecydowały się na przepisy zachęcające producentów z branży spożywczej w dodawaniu jej do żywności. Podobne regulacje przyczyniły się do dodawania jodu do żywnosci.

Niedobór witaminy D może prowadzić do infekcji, depresji i innych schorzeń.

Słońce odgrywa kluczową rolę w równowadze witaminy D. Rezultatem niedobpru jest osłabienie układu odpornościowego i stajemy się bardziej podatni na infekcje. Jednocześnie spada nam nastrój i czujemy się naprawdę wyczerpani. Dlatego, gdy brakuje słońca, może pomóc odpowiednia dieta.

Szacuje się, że prawie 50% mieszkańcow Europy środkowej i północnej ma niedobór witaminy D, a najbardziej dotknięte są osoby starsze, zwłaszcza małe dzieci, ale także zdrowi dorośli. Witamina D jest ważna dla układu odpornościowego i kości. Ma ważny wpływ na niektóre choroby. Należą do nich na przykład rak, stwardnienie rozsiane, osteoporoza czy cukrzyca. Depresja może być również powiązana z niedoborem witaminy D.

Nasz organizm wytwarza witaminę D, gdy otrzymuje promienie słoneczne. Dlatego kilka minut dziennie na świeżym powietrzu na słońcu to „czyste zdrowie” dla naszego organizmu. Ale zimą, kiedy mniej świeci słońce, pogoda jest ciemniejsza, ryzyko niedoboru witaminy D jest zbyt duże.

Witamina D znajduje się głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Chociaż spożywamy stosunkowo mało ważnej witaminy D z pożywienia, jej ilość może być decydująca, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ryby takie jak łosoś, śledź czy tuńczyk należą do największych dostawców witaminy D – ale także sery, jajka i grzyby zawierają tak zwaną „witaminę słońca”.

Żywność z witaminą D: w celu ochrony układu odpornościowego, kości i psychiki.

Te 10 pokarmów poprawia zdrowie zawieraja naturalną i dobrze przyswajalną witaminę D.

Śledź: 100 gramów zawiera 31 mikrogramów witaminy D;

Łosoś: 100 gramów zawiera 16 mikrogramów witaminy D;

Ostrygi: 100 gramów zawiera 8 mikrogramów witaminy D;

Tuńczyk: 100 gramów zawiera 5,4 mikrogramów witaminy D;

Węgorz (wędzony): 100 gramów zawiera 90 mikrogramów witaminy D;

Olej z wątroby dorsza: jedna łyżka stołowa (około 15 gramów) zawiera około 49 mikrogramów witaminy D;

Jaja: Jajko (rozmiar M, około 50 gramów) dostarcza około 1,5 mikrograma witaminy D;

Ser: na przykład 100 gramów Gouda zawiera 1,3 mikrograma witaminy D;

Grzyby: 100 gramów grzybów zawiera 3,1 mikrograma witaminy D;

Awokado: 100 gramów zawiera 3,75 mikrogramów witaminy D;

Zaleca 20 mikrogramów witaminy D dziennie – jeśli słońce nie wytwarza jej samodzielnie.

Wskazówka: witamina D jest stosunkowo stabilna na ciepło i wytrzymuje temperatury do 180 ° C nawet podczas gotowania. Dzięki temu pokarmy z witaminą D można bez problemu zamienić w gorące i zdrowe potrawy.

Warto wspomnieć, że wiele danych zebranych przez lekarzy i naukowców wydaje sie potwierdzać, że osoby z niedoborem witaminy D łatwiej się zakażają i gorzej przechodzą Covid-19.

Ciasto jogurtowe bez jajek – można go używać do ciast, bułeczek, pizzy i nie tylko

Aromatyczne i chrupiące racuchy mojej babci: prawdziwa przyjemność na jesienne dni i to raz, dwa!