Zdarza Ci się wyrzucać chleb? Gdy poznasz ten przepis już nigdy więcej tego nie zrobisz

Chleb przez wieki stanowił nie tylko symbol pożywienia, ale i symbol życia. Jego brak oznaczał głód i śmierć. Traktowany jako dar Boży, chleb otoczony był szczególną czcią. Do dziś wiele osób nie wyrzuca pieczywa, a to, które upadnie, podnoszone jest z ziemi z należnym szacunkiem i całowanie. Chleb był częścią naszej kultury, religii i literatury:

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą
z ziemi przez uszanowanie
dla darów Nieba….
Tęskno mi Panie…”

C. K. Norwid

Dziś nie tak smakuje i nie tak pachnie. I przede wszystkim nie jest tak cenny. Ale to nie oznacza, że nie należy go szanować, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy może go zabraknąć…

W polskiej tradycji brak zbyt wielu sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba. W biednych rejonach Europy ludzie, by nie wyrzucać chleba, nauczyli się go przetwarzać. Tak powstały bardzo ciekawe, smaczne i w dzisiejszych wersjach wykwintne dania jak np. włoskie: panzanella czy pappa al pomodor, pancotto, czy passatelli.

Dlatego mamy dla Was prosty przepis na szybkie danie z wykorzystaniem czerstwego chleba.

Nadaje się na śniadanie lub kolację.

Będziecie potrzebować:

  • 700 g czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 50 g żółtego sera (startego na tarce),
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 3 plastry szynki,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 kulkę mozzarelli pokrojonej w plasterki,
  • sól, pieprz i oregano,
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół.
  • Chleb kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski, dodajemy jajka, 3/4 sera, mleko i przyprawy. Mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wykładamy połowę masy. Rozprowadzamy na całości delikatnie naciskając.

    Na tej masie układamy szynkę i pomidory, posypujemy oregano, polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch posypujemy resztą startego sera i układamy plasterki mozarelli. A następnie przykrywamy drugą połową masy.

    Kiedy spód się przysmaży, przy pomocy talerza odwracamy i zsuwamy masę do smażenia po drugiej stronie.

    Na koniec zsuwamy na talerz i gotowe.

    Danie jest wyborne. Pokochasz go i pomyślisz o nim za każdym razem gdy zostaje Ci chleb.

    Jeśli zostanie mniej zmniejsz ilość składników i dopasuj wielkość patelni. Dania stworzone z wykorzystaniem zawartości lodówki i szafek kuchennych pozwalają na duże oszczędności w domowym budżecie.

    Koniecznie podziel się pomysłem z innymi!

    Źródło, Miniatura wpisu: youtube.com/Scrumdiddlyumptious

    Koniec pandemii? Profesor chorób zakaźnych: na wiosnę wyjdziemy z pandemii

    Sernik lwowski, sernik z rodzynkami

    Bosko pyszny sernik lwowski. Sernik z rodzynkami nie tylko chwalony za smak, ale podziwiany za wygląd