Właściwości tych nasion są tak silne, że koncerny farmaceutyczne wolałyby żebyś o tym nie wiedział!

Jeśli nie znasz powiedzenia: “jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”, to tracisz więcej niż sądzisz, ponieważ zapewne się do niego nie stosujesz.

Jabłko to jedno z absolutnie najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki swoim właściwościom sprzyja organizmowi bardziej, niż jakiekolwiek tak łatwo dostępne pożywienie. Dobrze jednak pamiętać, że bardzo dużo najdrogocenniejszych wartości znajduje się w częściach, których wielu ludzi nie jada – skórce, a przede wszystkim w pestkach!

Zawierają dużo witaminy B17 (amigdaliny) oraz jodu.

Czasem słyszymy, że pestki są trujące. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ zawierają cyjanek, jednak w takim stężeniu, że jest łatwo neutralizowany przez enzymy. Niekiedy na niechęć do jedzenia pestek wpływa lekko gorzkawy smak, ale to właśnie amigdalina, w nich zawarta jest tak dla nas cenna.

Dlaczego?

Zdrowe komórki organizmu zawierają enzym rodanazę, który ochrania przed uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego. Tego enzymu nie posiadają komórki nowotworowe. Te zawierają beta-glukozydazę, pod wpływem której cyjanowodór, oraz aldehyd benzoesowy zostają uwolnione do wnętrza komórki nowotworowej i niszczą ją. Zmniejszając stopniowo wielkość guza i ryzyko przerzutów.

Ustępują także dolegliwości bólowe towarzyszące chorobie, ponieważ cząsteczki aldehydu benzoesowego, po wydostaniu się z komórki nowotworowej, przenikają do komórek zdrowych, gdzie zostają utlenione do kwasu benzoesowego, który działa przeciwbólowo.

Badania dowodzą także skuteczności leczenia schorzeń wywołanych niedoborem jodu.

Kilka pestek z jednego owocu zaspokaja bowiem dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Bardzo skutecznie obniżają także cholesterol i poprawiają krążenie.

A w połączeniu z innymi korzyściami płynącymi ze zjadania owocu, mają szereg pozytywnych oddziaływań na funkcjonowanie organizmu, w tym układu trawiennego i systemu odpornościowego.

W środowisku, w którym jesteśmy narażeni na chroniczne niedobory wartości odżywczych, nawet wtedy gdy się objadamy, nasze ciało głoduje. Jabłka należą do grupy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów. Nie tylko zasilą organizm do walki z chorobą i uzupełnią codzienne braki. One mogą ratować życie.

Jedzenie jabłek codziennie, całych ze wszystkimi częściami, które da się pogryźć, jest wręcz naszym obowiązkiem wobec własnego organizmu!

Podziel się ze znajomymi!