To pyszne ciasto na dobre zagości na twoim stole. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia!

Jeśli lubisz banany i proste, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasta, to mamy dla Ciebie idealny przepis.

Zaskoczysz nim domowników i gości. Jest naprawdę pyszne i wygląda wspaniale. Nie wymaga pieczenia, żadnych nietypowych składników, przyrządów czy umiejętności.

Składniki:

  • 3 banany
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 szklanki mleka
  • polewa karmelowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 45 herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Wykonanie:

Herbatniki pokrusz, dodaj roztopione masło i wymieszaj do powstania masy. Uformuj z niej sześciany, używając formy. Dobrze dociskaj do dna. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny by spód dobrze stężał.

Wymieszaj: serek, połowę śmietanki i cukier puder. Równomiernie rozprowadź masę na spodzie.

Banany pokrój w plasterki i ułóż na masie.

Przygotuj budyń, wystudź i wyłóż go ostrożnie na warstwę bananów.

Ubij pozostałą ilość śmietanki i rozprowadź ją na wierzchu. Gotowe ciasto włóż do lodówki i zostaw na noc (lub minimum na 3 godziny). Przed podaniem polej karmelową polewą.

Smacznego! Podziel się z innymi!

Źródło: therecipecritic.com