Puszysty jak chmurka i pyszny, że palce lizać. Oto Omlet Idealny na trzy sposoby!

Omlet to wynalazek francuski, ale danie z rozbełtanych i smażonych jaj z dodatkami rozpowszeniło się na całym świecie.

Dziś omlet doczkał się niezliczonej liczbie wariacji i kombinacji smaków i dodatków. Omlet klasyczny to same jaja, patelnia z grubym dnem i dużo masła.

Idealny omlet musi być lekki, puszysty i wysmażony w sam raz.

Przepis na omlet idealny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Sekret tkwi w sposobie działania. Nie miksujemy ani nie ubijamy jajek, tylko mieszamy je delikatnie, dodając powoli mleko oraz sól. Mieszamy jeszcze przez chwilę. Będziemy piec omlet w piekarniku. Naczynie trzeba natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można polać omlet roztopionym masłem.

Omlet z serem i szynką

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 75-100 g tartego sera
  • szczypta soli
  • 15 g oleju roślinnego
  • 50-75 g szynki

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, dodaj jajka i sól. Wolno dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelno i powoli wlej masę jajeczną. Smaż z jednej strony i obróć. Na omlecie ułóż szynkę oraz ser i złóż placek na pół, smażąc z obu stron, aż nabierze złotego koloru.

Omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż ziemniaki oraz cebulę tak by oliwa je zakrywała. Smaż do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Jajka wymieszaj na gładką masę i wlej na patelnię, smaż dopóki jajka się nie zetną. Przewrróć i dosmaż z drugiej strony.

Nie zapomnij udostępnić, aby łatwo wrócić do przepisów, gdy postanowisz przygotować omlet!